Ser companys de partit no evita les discussions. D'aquesta realitat se n'ha assabentat el ministre de Cultura, Miquel Iceta, que actualment es veu envoltat per un debat artístic: la Dama d'Elx. I és que l'escultura, realitzada en l'època dels ibers ben a prop de la ciutat alacantina, fa un bon grapat d'anys que no viu a la seva terra nativa, sinó que exiliada per força a Madrid. Des del 1971, es troba al Museu Arqueològic Nacional, però no pas per voluntat de les autoritats d'Elx i de la Comunitat Valenciana, sinó per la negativa de l'Estat de fer efectiu el retorn.
El debat va tornar a encendre's dimecres, quan l'alcalde del municipi, el socialista Carlos González, va demanar el trasllat permanent de la peça. Aquest dijous se celebra el 125 aniversari del seu descobriment. González va demanar "valentia" a Iceta, com a responsable del Departament, per tal de "vèncer les resistències" i "superar les pors" que permetrien la cessió definitiva de l'escultura. Però Miquel Iceta no va fer cas de la petició de l'alcalde, i ahir mateix s'excusava afirmant que els experts "desaconsellen el trasllat". La seva rèplica va ser contundent. "Mentre que els informes tècnics desaconsellin el moviment, jo com a ministre no els autoritzaré. La Dama d'Elx és un monument únic, no em parli de rèpliques. Com a ministre, jo aconsellaria a qualsevol no posar per sobre els interessos polítics partidistes abans que la seguretat d'aquesta peça", va dir.
Davant de la polèmica pel no-retorn d'una valuosa peça artística i del seu manteniment a la capital de l'Estat, en lloc de retornar-la al seu lloc d'origen, el president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, també ha volgut dir la seva, no deixant-se intimidar pel fet de formar part del mateix espai polític. En un tuit, ha descrit la Dama d'Elx com "un símbol", afirmant que no cessarà "en l'esforç de portar-la a casa". "La Dama és un símbol d'un poble orgullós dels seus orígens que no es resigna" en la lluita per recuperar-la. "És per justícia i per memòria", ha afegit.
La història d'una obra d'art
La Dama d'Elx és una talla ibera realitzada en pedra calcària entre els segles V i IV abans de Crist. Va ser trobada el 4 d'agost del 1897 a l'Alcúdia, un jaciment arqueològic a tres quilòmetres de la ciutat alacantina. El Museu del Louvre la va comprar aquell mateix any i la va albergar fins al 1941, en plena Segona Guerra Mundial. Llavors, amb la dictadura franquista, va acabar en mans del Museu del Prado (Madrid) fins al 1971. Des d'aleshores, roman al Museu Arqueològic Nacional: òbviament, també a la capital de l'estat espanyol. La Dama d'Elx ha estat només dos cops a Elx: l'any 1965, pel setè centenari del Misteri d'Elx; i el 2006. Aquell any, sense cap campanya de promoció, l'efígie va rebre més de 380.000 visitants, el 80% dels quals era de fora del País Valencià.