Esbroncada al ministre Fernando Grande-Marlaska aquest dimecres en un acte a Salamanca per celebrar el dia de la policia espanyola. Quan s’ha dirigit a l’escenari per anar-hi a pronunciar un discurs, molts dels assistents de l’acte l’han escridassat i xiulat. “No oblideu que avui és el dia de la policia nacional i s’ha vingut a retre homenatge a la policia nacional”, ha assenyalat el màxim responsable del Ministeri de l’Interior quan ha començat el seu discurs, després de ser esbroncat pels assistents a l’acte. Una altra part del públic, però, sí que l’ha aplaudit, quan ha dedicat paraules d’agraïment a totes aquelles persones que mostren la seva “estima” als policies espanyols.

"Gràcies a la ciutat de Salamanca, al seu ajuntament, al seu alcalde, per les vostres facilitats per fer possible totes les activitats que hem desenvolupat aquests dies, i en els quals el vostre afecte i companyia s'han convertit en la millor recompensa possible per als nostres policies nacionals", ha dit també el ministre de l’Interior durant el seu discurs.

Més tard, i ja directament oferint declaracions als mitjans de comunicació, Marlaska ha valorat com una “qüestió merament formal” que “s’esmenarà oportunament” la resolució del Tribunal Suprem que ha donat la raó al coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos contra la decisió del Consell de Ministres de no proposar el seu ascens a general de Brigada. Segons el ministre de l’Interior, l’alt tribunal “simplement ha manifestat que en el procés d’ascens de tres generals de la Direcció General de la Guàrdia Civil no es va complimentar prou en l’informe d’avaluació o idoneïtat dels candidats”.

Per a rebaixar la tensió, Marlaska ha assenyalat que "aquests tres generals són d'una competència personal i professional inqüestionable, com poden testificar els seus anys de carrera professional i les seves últimes destinacions". El cas és que la sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem ha estimat els recursos plantejats per Pérez de los Cobos contra tres reials decrets amb nomenaments de generals de la Guàrdia Civil, d'octubre de 2021. El coronel considera que va ser relegat en aquests ascensos.

Cal recordar, també, que Pérez de los Cobos va ser recol·locat per Grande-Marlaska com a cap de la Comandància de Madrid en compliment d'una altra sentència del mateix tribunal, després de ser destituït quan s'investigava la possible connexió entre la manifestació del 8-M i l’elevat nombre de malalts per coronavirus l’any 2020. Es tracta, tot plegat, del coronel que va ser responsable del dispositiu policial durant el referèndum d’autodeterminació de l’1-O i testimoni clau en el judici al Procés.