La inauguració dels Jocs del Mediterrani, que va tenir lloc divendres a l’estadi del Gimnàstic de Tarragona amb la polèmica presència del rei Felip VI i el president de la Generalitat, Quim Torra, ha deixat per a la història una sèrie d’aspectes negatius, començant per la fredor institucional i continuada per l’actitud d’un públic que no va omplir, ni de bon tros, l’estadi tarragoní.
La contundent xiulada al president de la Generalitat, lamentada per l’alcalde del PSC, Josep Fèlix Ballesteros, tindria la seva explicació, tal com han assenyalat els consellers Elsa Artadi i Ernest Maragall, en la “selecció del públic”, majoritàriament espanyolista. De fet, en declaracions al Via lliure de Rac1, la consellera de Presidència ha dit que el públic de la inauguració estava “sorprenentment seleccionat”: “Des de la Secretaria General de l'Esport, vam demanar entrades per compromisos i ens van dir que no en quedaven".
Minuts després i al mateix espai radiofònic, l’alcalde de Tarragona ha negat que hi hagués cap selecció del públic, ja que, amb el sistema de venda a través de l’empresa Ticketmaster, “això és materialment impossible”, i ha justificat els milers de seients buits assegurant que “es tractava de seients reservats als esportistes i a les federacions internacionals”. Ha insistit que “totes les entrades estaven venudes” i que “la Generalitat va tenir totes les entrades que va demanar amb temps”.
Als xiulets al president de la Generalitat, que no van agradar a ningú, tampoc a Ballesteros, s’hi van sumar els adreçats contra la representació esportiva de Kosovo, estat que Espanya es resisteix a reconèixer, en contra del que ja han fet la majoria de països europeus.
Absència de castellers
Un altre dels punts crítics de la cerimònia va ser l’absència de referències catalanes o tarragonines, un extrem sobre el qual Artadi ha afirmat que “no es va fer prou justícia a la història i la cultura de Tarragona, ja que semblava que fos de qualsevol altra ciutat mediterrània”. Al seu torn, Ballesteros ha volgut treure ferro a la situació i ha dit que sí que n’hi havia, de “referències tarragonines”, en especial al seu passat romà.
Ara bé, el que va quedar com un despropòsit va ser la participació de grallers sense un dels principals símbols de la cultura catalana i específicament tarragonina, els castellers. En aquest sentit, Ballesteros ha informat que “les colles castelleres van declinar participar-hi” i ha recordat que “també van preferir no participar als Jocs Olímpics”.
Les federacions catalanes, ignorades
A més, malgrat les explicacions de l’alcalde Ballesteros, la manera com es van repartir les invitacions i entrades també ha provocat queixes al si de les federacions esportives catalanes. Gerard Esteva, president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, també en declaracions al Via lliure de Rac1, ha dit que ni els clubs ni les federacions havien rebut cap invitació, per la qual cosa van enviar "una carta a l'alcalde per comentar-li que no s'havia enviat cap invitació a les federacions catalanes ni als clubs”.
“No vam rebre resposta", ha afegit Esteva, que ha assenyalat que dies més tard, en un acte en què va coincidir amb Ballesteros, “vaig dir a l'alcalde que li havíem enviat una carta”. La resposta va ser que “es miraria amb carinyo la carta”. Ara bé, a l’hora de la veritat, els clubs i federacions també van quedar fora d’una inauguració amb milers de seients buits i una sospitosa presència de públic espanyolista.