Les relacions entre Mèxic i Espanya passen per un moment de tensió, darrere el qual hi ha el rei Felip VI. Les autoritats mexicanes no han inclòs el Borbó en la invitació a la presa de possessió de la nova presidenta, Claudia Sheinbaum. L'exclusió de Felip VI ha indignat el govern espanyol, que ha reaccionat amb contundència i s'ha negat a enviar cap representant de l'Estat a la presa de possessió. 

"El govern d'Espanya considera inacceptable l'exclusió de S.M. el Rei de la invitació a la presa de possessió de la presidenta electa de Mèxic, Claudia Sheinbaum Pardo, el pròxim 1 d'octubre a Ciutat de Mèxic", afirma el Ministeri d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació en un comunicat, on s'afegeix: "Per aquest motiu, el govern espanyol ha decidit no participar en aquesta presa de possessió a cap nivell". 

No és el primer cop que les relacions entre tots dos estats es tensen al voltant de la figura de Felip VI. L'any 2019, el predecessor de Sheinbaum, Andrés Manuel López Obrador, va exigir al Borbó que demanés disculpes pels abusos comesos pels espanyols durant la colonització de Mèxic

Podemos carrega contra Felip VI 

La secretària general de Podem, Ione Belarra, ha justificat que Felip VI no sigui convidat a la investidura de Sheinbaum esgrimint que "va avergonyir Espanya" en la presa de possessió del president de Colòmbia, Gustavo Petro, i que és "un problema" per a les relacions internacionals basades "en el respecte" i "els drets humans". Belarra fa referència a l'episodi en què Petro va exhibir durant la seva investidura l'espasa de Simón Bolívar i el Borbó no es va aixecar, com van fer tots els presents

En un tuit, Belarra afirma: "El Rei va avergonyir Espanya en la presa de possessió de Gustavo Petro i ara no el conviden a Mèxic. Encara que el facherío patri s'enfadi, el Rei és un problema per a les relacions internacionals basades en el respecte i els drets humans i no en la corrupció". 

 

Albares es reuneix amb Brasil, Colòmbia i Mèxic a Nova York

En aquest context, el ministre d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, ha mantingut una reunió a Nova York amb representants del Brasil, Colòmbia i Mèxic per tractar la situació a Veneçuela. Així ho ha traslladat en un missatge a la xarxa social Twitter (X), en què ha informat que han intercanviat punts de vista sobre la situació al país llatinoamericà i vies per "avançar en el diàleg, la democràcia i els drets humans", en el marc del 79è període de sessions de l'Assemblea General de les Nacions Unides.

Tanmateix, Albares no ha fet cap referència a si en coincidir-hi amb la cancellera mexicana, Alicia Bárcena, van parlar de la polèmica per no haver convidat el rei espanyol a la presa de possessió.

Qui és Claudia Sheinbaum, la primera presidenta de Mèxic?

El juny passat, Mèxic va escollir la seva primera presidenta, la qual no només fa història al seu país, sinó a tota l'Amèrica del Nord, on cap dona no ha presidit mai un estat. Nascuda l'any 1962 a Ciutat de Mèxic, Sheinbaum és una científica ambiental i política amb una llarga carrera a l'administració pública. Ha estat secretària de Medi Ambient del Districte Federal quan Manuel López Obrador, expresident mexicà, va ser cap de govern de la capital i ha estat governadora de la seva ciutat natal.

Sheinbaum encarna una aposta continuista, malgrat que la figura de la política sigui en si trencadora. Ha promès continuar amb les polítiques de López Obrador, des de l'aposta per les infraestructures fins a les controvertides polítiques de seguretat domèstica. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!