El cas Rubiales continua portant cua i des del primer moment va saltar del terreny esportiu al polític, amb el govern espanyol i altres administracions demanant la seva dimissió després de la seva actitud durant la final del Mundial femení, on va besar sense consentiment a la futbolista Jennifer Hermoso, i també pel seu discurs davant la RFEF en què es va negar a dimitir, poc abans de ser suspès per la FIFA. Enmig de tot aquest rebombori, el president de la Federació Catalana de Futbol, Joan Soteras, es va posicionar divendres passat al costat de Rubiales durant l'assemblea extraordinària, assegurant que les explicacions que havia donat eren "creïbles" i que havia demanat disculpes com calia. En canvi, ahir dilluns, Soteras va canviar de posicionament i es va sumar a la resta de presidents de les federacions autonòmiques que demanen la dimissió del seu president suspès. Ara, aquest dimarts, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja ha anat més enllà, assegurant que el directiu no és ara la "persona més adient per continuar presidint la Federació Catalana", lamentant que durant aquests darrers dies "no ha estat a l'altura" del seu càrrec. Soteras, al seu torn, ha respost al Govern afirmant que "no és ningú" per decidir si ell ha de dimitir del seu càrrec i ha recordat que la FCF és una entitat privada. 

No és el primer cop que el Govern llença un missatge a Joan Soteras. Ja ho va fer el passat dissabte, l'endemà de les seves polèmiques declaracions defensant a l'andalús. Concretament, la secretària general de l'Esport, Anna Caula, va demanar a la Federació Catalana anar més enllà, exigint-los més "contundència". Segons Caula, el fet que Soteras dimitís el mateix divendres com a vicepresident de la federació espanyola era un gest, tot i que insuficient, reclamant un "rebuig de manera clara i oberta". Tant ella com la consellera Laura Vilagrà es van reunir amb Soteras aquest dilluns a la Generalitat, on van insistir en aquesta petició, alhora que li van demanar que condemnés el masclisme i emprengués accions per tal que el cas Rubiales no es quedi només en una anècdota. Aquest dimarts matí, Soteras, entrevistat a RAC1, ha reconegut que havia evitat demanar la seva dimissió en un moment perquè Rubiales li havia fet costat els últims dos anys al capdavant de la Federació.  

"Mirar cap a un altre costat ens fa còmplices"

Aquest dimarts, Patrícia Plaja ha estat molt contundent a l'hora de censurar tant Soteras com Rubiales. En el primer cas, ha reblat que "tots hauríem de ser conscients del càrrec que representem i dels valors que ha de transmetre l'associació per la qual estem treballant", lamentant que a les seves declaracions els han fallat les formes i també els hi ha mancat les formes. Pel que fa al president suspès de la RFEF, Plaja ha deixat clar que la societat actual no es pot permetre "més casos Rubiales", assegurant que encara avui moltes dones es troben en situacions similars anant a la feina o caminant pel carrer. "Els actes no poden quedar impunes. Mirar cap a un altre costat ens fa còmplices d'aquestes actituds", ha insistit Plaja. Durant els darrers dies, bona part de la societat espanyola ha mostrat el seu rebuig, però en altres casos ha imperat el silenci o la justificació. D'aquesta manera, la portaveu ha mostrat el compromís del Govern de la Generalitat contra les violències masclistes en totes les seves formes, tot demanant "assenyalar cadascun dels responsables".