Els militants de Ciutadans van escollir com a successors d'Inés Arrimadas a una llista continuista, per davant de la d'Edmundo Bal. Així i tot, això no ha impedit que un mes després del Congrés ja hagin sorgit els primers problemes dins la formació taronja per desavinences entre la nova direcció i la que un dia va ser la presidenta, i ara és la portaveu del partit al Congrés. Concretament, el nucli de les discrepàncies és la moció de censura de Vox i que en principi proposarà Ramón Tamames com a nou president del govern espanyol per fer fora a Pedro Sánchez de la Moncloa. Si bé Arrimadas sempre havia estat una gran defensora d'aquesta possibilitat, que la ultradreta va plantejar després de la reforma dels delictes de sedició i malversació al Codi Penal, pressionant (inútilment) a Alberto Núñez Feijóo perquè el PP també li donés suport, els nou líders no ho veuen amb els mateixos ulls.
Segons pública Eldiario.es, la voluntat de Patrícia Guasp i de la nova direcció és allunyar-se tant com sigui possible del PP i, sobretot, de Vox en aquesta nova etapa. Posar-se al costat de la dreta i ultradreta en els últims anys ha portat el partit a vorejar la desaparició, segons totes les enquestes, mentre els seus antics votants es refugiaven a la dreta de Cs. Per això mateix, durant la setmana passada es va prendre la decisió que, en cas que Vox presenti la seva hipotètica moció de censura (que va plantejar per primer cop al novembre i encara no s'ha materialitzat), Ciutadans votaria en contra. El Comitè Permanent del partit, on ja no hi ha Arrimadas, així ho va decidir. "Votarem que 'no' perquè considerem que aquesta moció no és útil", deia la nova presidenta, evitant valorar el fet que el candidat proposat per Vox sigui Tamames i reclamant a Sánchez que, amb la situació actual i davant els suports parlamentaris, avancés les eleccions generals, en línia amb el que demana Feijóo des de fa setmanes i el PSOE nega en rotund.
La nova direcció desautoritza Arrimadas
Aquestes paraules de Guasp durant la setmana passada qüestionen la posició d'Arrimadas, que al desembre deia tot just el contrari. "La moció de censura és una eina útil, perquè el que fa és que Sánchez hagi de donar la cara i donar més repercussió mediàtica i internacional a aquesta situació i frenar-los una mica", defensava Arrimadas fa dos mesos, quan encara no s'havia produït el relleu. Aquestes declaracions les va fer després que s'hagués aprovat la reforma del Codi Penal al Congrés, una votació en què no van participar ni Ciutadans ni el PP. Arrimadas la va comparar llavors amb el que es va viure el 6 i 7 de setembre del 2017, amb l'aprovació de les lleis de transitorietat al Parlament de Catalunya: "Ha estat un procediment idèntic, i no em podia ni imaginar que el govern espanyol ho estigués fent tot igual" que els independentistes, lamentava la catalana.
Abans que Vox apostés per Ramón Tamames com a "candidat de consens" per a la moció, després que Santiago Abascal fracasses de manera estrepitosa quan es va presentar ell mateix, Arrimadas, que estava totalment a favor de la moció, també va buscar el seu no. Per això, va plantejar Cayetana Alvárez de Toledo o l'exdiputat de Cs, Marcos de Quinto, sense èxit. El seu entorn lamenta que la nova direcció no li hagi demanat l'opinió sobre la moció de censura, mentre que el sector crític amb Arrimadas està més que satisfet amb aquest nou rumb del partit.