Els elements estan confluint perquè es repeteixi el mateix escenari al Congrés dels Diputats. La falta d’acord entre el PSOE i Podemos per reformar la llei del només sí és sí està tornant a apuntar al Partit Popular com a solució perquè la modificació socialista tiri endavant. El PP ja va ser la crossa del PSOE per superar el primer tràmit i ara, davant l’enroc dels socis de la coalició, la situació és gairebé calcada. El coordinador general, Elias Bendodo, ha allargat la mà als socialistes “per reformar una llei que és un nyap que ha fet una part del govern, que és Podemos”. En aquest sentit, el PP ha registrat 14 esmenes a la reforma per “elevar de nou les penes i rectificar alguns errors”.

“Quan un partit vol ser l’alternativa, ha d’oferir la mà al govern en temes d’estat, els que són urgents i necessaris”. Aquesta és l’oferta que Bendodo, en una entrevista a Radio Nacional d’Espanya aquest dimarts, ha deixat sobre la taula un cop constatat el desacord que hi ha entre el PSOE, Podemos i els socis de la investidura. En aquesta línia, el coordinador general ha demanat a Pedro Sánchez, a qui fan responsable del “nyap”, que “es freni la sagnia com més aviat millor i que el govern deixi d'embolicar la troca per no fer enfadar els socis de Podemos”. El PP votarà a favor en el debat final si no s’accepten esmenes dels socis d’investidura.

El PP es torna a oferir com a salvavides del PSOE i, en aquest punt, les 14 esmenes registrades per l’equip d’Alberto Núñez Feijóo encaixen majoritàriament amb l’essència de la modificació socialista, sobretot, en allò que afecta els articles sobre agressió sexual i violació. El plantejament coincideix perquè mantenen les mateixes forquilles de càstig. A grans trets, el PP aposta per penes de presó d’1 a 4 anys als agressors sexuals que actuïn sense consentiment i per penes d’1 a 5 anys de càstig si l’agressió es comet amb violència o intimidació. En aquest aspecte el Ministeri d’Igualtat opina que s’està diluint el consentiment. Pel que fa a la violació, els populars conserven les forquilles de 4 a 12 anys i les eleva a 6-12 anys si hi ha violència o intimidació.

D’aquesta manera, el PSOE i el PP aporten subtipus penals amb l’objectiu de garantir més duresa quan hi ha violència, intimidació o anul·lació de la voluntat de la víctima. En canvi, Podemos, ERC i Bildu volen que aquestes situacions es considerin agreujants. El Ministeri de Justícia ha rebutjat aquest dimarts les esmenes d’aquestes tres últimes formacions advertint que “no solucionen els problemes creats” amb la norma. Segons fonts d’aquest ministeri comandat pel PSOE, els efectes de les esmenes podrien acabar amb penes desproporcionades en alguns casos.