El conseller do Mar de la Xunta de Galícia, Alfonso Villares, va reconèixer el 4 de gener que, “en les últimes setmanes”, s’havien rebut diversos avisos relacionats” amb l’aparició de pèl·lets a la costa gallega, la majoria concentrats a la ria de Muros i Noia.

En una carta enviada a alcaldes gallecs el passat dijous 4, el conseller Villares informava que el 8 de desembre el vaixell mercant Tocanao havia patit la pèrdua de sis contenidors que formaven part de la seva càrrega, un dels quals amb pèl·lets de plàstic, davant de la costa portuguesa. El Centre de Coordinació de Salvament de Finisterre va ser notificat d’aquesta circumstància, i el 21 de desembre es va comunicar a la Direcció General de Costes, depenent del ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, i a la delegació del govern espanyol.

Justament ahir el president de Galícia, Alfonso Ruedava criticar en un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press que “la primera comunicació oficial del govern espanyol, que és el que té coneixement a través de Salvament Marítim que ha caigut un contenidor davant les costes de Portugal”, era del 3 de gener. Per la seva banda, aquest dimarts Sumar i Podemos han anunciat querelles contra la Xunta i tant Galícia com Astúries han activat el nivell 2 d’emergència, fet que els permet rebre ajuda del govern espanyol.

Vigilància del litoral

Així mateix, per les característiques de les boletes de plàstic, la carta d’Alfonso Villares relatava que “no és possible retirar aquests residus del mar, ja que no es troben a la superfície” i això obliga a fer els treballs un cop arriben a la costa.

El conseller do Mar assegurava el 4 de gener que, des de la subdirecció general de la Guàrdia Costera de Galícia, s’havia “intensificat la vigilància del litoral per detectar l’arribada d’aquests materials amb la màxima celeritat” amb l’objectiu “d’agilitzar la seva retirada”. En aquest sentit, demanava “la col·laboració de l’administració local i de la ciutadania” perquè avisi al 112 si veu aquests residus.

 

“Conscients de les competències que té l’administració local”

Sent “conscients de les competències que té l’administració local en la neteja de les sorres”, la missiva acabava exposant el protocol d’actuació per recollir les actuacions i els costos de les tasques de neteja per tal que posteriorment la Xunta de Galícia pugui exigir a l’empresa armadora que es faci “càrrec de les mesures de prevenció, evitació i reparació”, donat que és la legalment responsable d’acord amb la Llei de Responsabilitat Ambiental.

L’escrit especificava que l’Informe d’Actuacions de Prevenció, Prevenció i/o Reparació ha d’incloure la identificació del reclamant de les despeses, la descripció del lloc contaminat, plans detallats, una descripció de la substància contaminant i de l’extensió de la condició, un informe gràfic de l’abocament contaminant i la concreció dels mitjans materials i humans utilitzats.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!