L'ombra del dubte torna a volar sobre el Partit Popular de Galícia. En els últims 7 anys, la Xunta ha pagat 782.666,5 euros en 272 contractes atorgats a dit al germà de la mà dreta del president gallec, Alfonso Rueda. En concret, l'empresari és Joaquín Cuíña, i la seva germana és Beatriz Cuíña, secretària general de la Presidència de Rueda, amb qui treballa estretament des de l'arribada d'aquest a la Xunta el 2009, primer com a conselleiro d'Alberto Núñez Feijóo, i després com a vicepresident des de maig de 2022. L'empresa de Cuíña ha fet negocis amb 24 departaments de l'administració gallega entre 2018 i 2024, que li han encarregat la tramitació de registre de marques relacionades amb el govern gallec, des dels noms dels camins de Santiago fins a programes d'atenció a la tercera edat. Segons revela elDiario.es, l'associació entre aquest empresari i la Xunta va començar quan Feijóo era president i es manté actualment, entre els encàrrecs que ha rebut del govern gallec s'inclou la renovació els drets sobre la marca del Pelegrín, la històrica mascota del Xacobeo 93 ja en desús, o registrar la marca Xacobeo en països com el Japó o Corea. 

Contractes continuats

Els encàrrecs més destacats que se li feien a aquest empresari procedien de l'Axencia de Turisme de Galícia. Només amb aquest departament, Joaquín Cuíña ha encadenat durant 7 anys 103 contractes per un import de 334.134,02 euros. Precisament, aquest departament depèn directament de la presidència de la Xunta, i al capdavant de la qual està la germana de l'empresari. El digital destaca la tasca de Cuíña que es basa a conèixer els impresos que cal emplenar i on remetre la sol·licitud per aconseguir els contractes. A Espanya, registrar una marca té un cost de 125 euros, mentre que si la sol·licitud és a escala europea el cost ascendeix a 850 euros. Per aquesta raó les tarifes que Cuíña li facturava al govern gallec oscil·laven entre els 800 i els 10.000 euros. De les factures analitzades pel digital, datades entre el 2018 i el 2024, les més freqüents són de 2.500 i 3.000 euros. 

Els contractes amb aquest empresari van començar el 2018 i s'han mantingut fins a l'actualitat, temps en el qual la germana ha ocupat un càrrec important al govern gallec, sent la mà dreta de l'actual president. En concret Beatriz Cuíña treballa des del 2009 amb Alfonso Rueda. Segons el digital, els que habiten els passadissos de la Xunta de Galícia asseguren que és una de les que dirigeix el govern. "Beatriz és qui talla el bacallà, els conselleiros es limiten a portar el tabac”. Durant la presidència de Feijóo, el germà de Cuíña va signar cinc contractes amb la vicepresidència, departament en la qual ella ocupava la secretaria general. En total, van ser 13.637 euros, dos d'ells corresponen a l'any 2019: un, per a registrar patents i marques OGVX i CGM. L'altre consta amb un genèric “tramitació de marques davant l'Oficina Espanyola de Patents i Marques”. Ja el 2020, consta el registre de la marca EMEGA, línia d'ajudes a dones emprenedores i empresàries; la marca Sementes per a la Igualdade i la Medalla Emilia Pardo Bazán.

El negoci de Cuíña

El negoci d'aquest empresari —Gallaecia Patentes y Marcas S.L.— té deu anys de vida i la seva seu es troba en un edifici de pisos del centre de Santiago de Compostel·la, sense cap placa que especifiqui el negoci. ElDiario.es, apunta que en el moment de la creació va aportar el mínim legal exigit per a crear una mercantil: 3.000 euros. En 7 anys de negocis amb la Xunta va multiplicar per 260 la quantitat aportada. Les xifres que té l'empresa són pròpies d'una micropime, amb una activitat molt reduïda, un benefici declarat de 23.951,55 euros (el 2021) i una elevada dependència de la Xunta. Des de 2018 fins a 2023, l'empresa no ha tingut mai més dos treballadors, i segons el Registre Mercantil ha facturat més d'1 milió d'euros, en concret, 1.005.073,14 euros. Durant aquest període de temps, els contractes menors que ha adjudicat la Xunta a Gallaecia Patentes y Marcas han augmentat fins als 696.761 euros, el que representa, el 69,3% de tota la facturació de l'empresa. El millor exercici de l'empresa va ser el 2021, quan va facturar 223.474,08 euros. Feijóo encara era el president del govern gallec i li va encarregar contractes menors per un import també rècord de 191.487 euros, IVA inclòs. Aquesta xifra va suposar el 85,7% de la facturació de l'empresa en aquest any. 

El digital ha aconseguit posar-se en contacte amb Joaquín Cuíña, i la seva primera reacció va ser fer-se el sorprès i assegurar que la informació "no és correcta, em dius que estic jubilat ja?”. Després que el diari hagi detallat l'origen de les dades, l'empresari va assegurar que els trucaria més tard perquè estava conduint. Una trucada que mai es va produir i només 1 hora després, va tancar el seu compte de Facebook i va modificar l'estat i la imatge del seu WhatsApp. Per la seva banda, un portaveu de la Xunta ha assegurat que l'empresa de Cuíña "és una de les 10 amb les quals ha treballat la Xunta durant els últims anys". I ha afegit que “igual que amb les restants empreses especialitzades en l'àmbit de les patents i marques, l'encàrrec d'aquests treballs es va fer utilitzant la fórmula del contracte menor, recollida en la legislació vigent”. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic