La Universitat Yale ha convidat Pere Aragonès per parlar de la seva experiència en "desescalar conflictes secessionistes", en una conversa que tindrà lloc aquest dimecres. Concretament, la Yale Jackson School of Global Affairs ha organitzat una sessió anomenada "Negociació en conflictes secessionistes: lliçons des de Catalunya", en la qual el Blue Center for Global Strategic Assessment conversarà amb el president republicà. La doctora en Ciències Polítiques María José Hierro moderarà la sessió.

Segons la institució, Aragonès reflexionarà sobre el referèndum d'independència del 2017, la declaració unilateral d'independència del Parlament, la resposta de les institucions espanyoles a la crisi política i la negociació de la llei d'amnistia del 2024 durant la seva presidència, "traient lliçons més àmplies de l'experiència de Catalunya en la resolució de conflictes a escala mundial". El centre ha afegit en una piulada que la conversa serà sobre "el paper del lideratge polític en la desescalada dels conflictes secessionistes i la restauració de l'estabilitat".

Aragonès va estar al capdavant de la Generalitat entre el maig del 2021 i l'agost del 2024, substituint Quim Torra. Pel que fa al conflicte amb l'estat espanyol, va intentar articular les demandes independentistes mitjançant una taula de diàleg que només va comptar amb la participació d'ERC (no pas de Junts ni de la CUP) i que va obtenir escassos resultats —alguns acords per a la protecció del català i el que alguns entendrien com la llavor d'un procés de "desjudicialització" al país—. Abans de la taula i poc després de l'inici del seu mandat, el govern espanyol va concedir els indults als presos polítics del procés. Més tard, els republicans van pactar una reforma del Codi Penal per eliminar el delicte de sedició i modificar el de malversació. Finalment, ERC va pactar amb el PSOE una llei d'amnistia a canvi del suport a la investidura de Pedro Sánchez.

Com a expresident, sembla que Aragonès té interès en la resolució de conflictes —com Jimmy Carter, salvant les distàncies—. Va ser a mitjan desembre quan va sorprendre amb una carta al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per transmetre-li la seva opinió sobre el conflicte a Síria i el canvi de règim. En els últims dies, ha publicat "reflexions" sobre el nou mandat de Donald Trump als Estats Units i sobre el futur de la Unió Europea. I ara, se'n va a Yale a parlar del procés. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!