La vicepresidenta segona del govern espanyol en funcions, Yolanda Díaz, ha alertat aquest dilluns de la “complexitat” de tirar endavant una llei d’amnistia sobre els fets del procés. No s’ha referit a la voluntat política de les diverses parts, sinó als “marges” i “l’abast” que hauria de tenir aquesta llei, cosa que genera més disparitat de punts de vista. “Hi ha molta multiplicitat”, ha alertat la també ministra de Treball, que ha recordat que hi ha persones perseguides per la justícia espanyola només per haver posat les urnes, altres per haver ostentat càrrecs de responsabilitat i altres per haver participat en manifestacions. Ara bé, ha reivindicat també “l’absoluta constitucionalitat” d’una llei d’aquest estil.
“És constitucional perquè la Constitució no ho impedeix i perquè es pot aplicar davant de conflictes polítics”, ha assenyalat Yolanda Díaz en una entrevista a TVE. De la mateixa manera, però, ha reconegut que ara mateix és impossible “precisar” quantes persones es podrien beneficiar d’aquesta llei d’amnistia si aconseguís tirar endavant. Així, ha recordat que l’encarregat de Sumar d’abordar aquestes qüestions és Jaume Asens, qui aquests dies “coordina un equip de juristes representatiu del país” que pugui trobar solució a part del “conflicte polític” que “mai no s’hauria d’haver produït”.
Paral·lelament, Yolanda Díaz ha criticat Alberto Núñez Feijóo per haver fet una campanya electoral en la qual defensava la impossibilitat de mantenir cap mena de diàleg amb els partits independentistes i que ara, en canvi, es mostri disposat a seure a negociar amb Junts per Catalunya. “La seva investidura és fallida”, ha tornat a opinar la vicepresidenta espanyola, a més de recordar que el líder del PP té com a principal característica que “no té principis”. De la mateixa manera, ha opinat que el lideratge de Feijóo al capdavant del PP “s’apaga”.
Pedro Sánchez recorda que “el diàleg és el mètode”
La setmana passada el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ja es va pronunciar sobre aquest tema, recordant que “el diàleg és el mètode i la Constitució és el marc” que cal respectar a l’hora d’abordar una llei d’amnistia. No obstant això, el líder socialista no va voler entrar al fons de la qüestió: “No em correspon a mi dir el que és constitucional i el que no; afortunadament tenim el Tribunal Constitucional per dirimir-ho”, va afirmar Sánchez enmig de la roda de consultes que Felip VI mantenia amb els líders dels diversos partits polítics a l’hora de proposar un candidat per a la presidència del govern espanyol.
De totes maneres, Sánchez sí que va presumir de tenir la destresa de negociar "amb totes les formacions polítiques a excepció de Vox". També amb Junts per Catalunya: “Nosaltres no rebutgem la legitimitat de ningú”. El monarca espanyol, però, va acabar inclinant-se a favor de Feijóo, i ara és el líder del PP qui té l’encàrrec de Felip VI d’intentar convertir-se en president del govern espanyol.