La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha anunciat aquest dimarts que PSOE i Sumar han tancat un acord per derogar la llei mordassa, així com alguna mesura que aniria inclosa en la reforma de la llei de publicitat institucional. “Seran derogats aquells delictes vinculats a les llibertats públiques i les injúries al rei”, ha assenyalat en declaracions a la premsa. I, de la mateixa manera, ha anunciat que la reforma de la llei de publicitat institucional “impedirà que qui practiqui pseudoperiodisme vulnerant els codis deontològics del periodisme serà privat de rebre subvencions i finançament públic”. Ha afegit que qualsevol detall més serà traslladat pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez. El pacte, segons la també ministra de Treball, s'ha tancat en les darreres hores; formava part dels compromisos entre ambdues formacions per tornar a investir el líder socialista com a president del govern espanyol i articular un nou govern de coalició. 

Els detalls en qüestió els traslladarà Pedro Sánchez en la compareixença al Congrés dels Diputats a petició pròpia que es produirà aquest dimecres. Sánchez ha demanat exposar davant la cambra baixa les mesures de 'regeneració democràtica' que ja va prometre que impulsaria en aquella compareixença que va fer al Palau de la Moncloa després d'haver-s'hi clausurat durant cinc dies, a causa de l'obertura de diligències a la seva esposa, Begoña Gómez, pel cas en què se la investiga un suposat delicte de corrupció i tràfic d'influències. 

Reducció de la jornada laboral

Per altra banda, Yolanda Díaz ha assegurat que veu "marge" per arribar a un acord amb la patronal per pactar la reducció de la jornada laboral a les 37,5 hores setmanals. La taula de diàleg social  es reuneix aquest dimecres. També ha ofert aquestes declaracions a l'arribada a la reunió de ministres de Treball que se celebra a Brussel·les. La vicepresidenta segona s'ha mostrat plenament convençuda que es pot arribar a un acord.

"Esperem bona voluntat de les parts", ha assenyalat la ministra, que ha celebrat que "per primer cop la patronal es prengui seriosament" la taula de diàleg social. Díaz ha evitat avançar "què es plantejarà" en aquesta reunió i ha reivindicat que la reducció de la jornada laboral "no entorpeix la creació d'ocupació i és positiva per a la productivitat".

 

Sánchez i els 'pseudomitjans'

Fa un mes, Pedro Sánchez va ser preguntat en una entrevista a TVE sobre els 'pseudomitjans', un concepte utilitzat per ell mateix des d'aquells ja històrics cinc dies d'abril. El president del govern espanyol va assenyalar que es poden fer passes en la "transparència" en el finançament d'aquests mitjans de comunicació. El líder socialista també va assegurar que "la 'màquina de fang' de tabloides que propaguen boles" prové de la "Comunitat de Madrid".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!