La vicepresidenta espanyola, Yolanda Díaz, i la ministra d'Igualtat, Irene Montero, han provocat el caos al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), després de modificar les dues en un dia el mateix article d'una llei, provocant una situació insòlita. En concret, es tracta de la llei sobre Infraccions i Sancions a l'Ordre Social (LISOS) que va quedar modificada alhora per la publicació de la llei d'Ocupació, impulsada pel Ministeri de Treball, i la llei Trans, obra del Ministeri d'Igualtat. Les dues redaccions afecten l'article 16 apartat c de la llei LISOS i a hores d'ara es desconeix quina de les dues interpretacions preval, segons informen El Mundo i La Razón.
La confusió l'ha descoberta l'advocat laboralista Robert Gutiérrez quan revisava la llei LISOS, i ha explicat el desconcert que ha creat al BOE, que s'ha limitat a assenyalar que literalment que hi ha dues redaccions. "El BOE no sap quin redactat hi ha en vigor", ha resumit Gutiérrez.
El art. 16.1.c) de la LISOS fue modificado dos veces el mismo día por dos leyes que se publicaron simultáneamente: la Ley de Empleo y la Ley Trans.
— robert gutiérrez (@robert_gual) April 12, 2023
El BOE no sabe qué redactado se encuentra en vigor: “se muestran ambas redacciones”. 🤔 pic.twitter.com/e37JyOD9us
La redacció que prové de la Llei d'ocupació, en detallar les "sancions molt greus" és la següent: "Sol·licitar dades de caràcter personal en qualsevol procés d'intermediació o col·locació o establir condicions, mitjançant la publicitat, difusió o per qualsevol altre mitjà, que constitueixin discriminacions per a l'accés a l'ocupació per motius d'edat, sexe, discapacitat, salut, orientació sexual, identitat de gènere, expressió de gènere, característiques sexuals, nacionalitat, origen racial o ètnic, religió o creences, opinió política, afiliació sindical, així com per raó de llengua, dins de l'Estat espanyol, o qualsevol altra condició o circumstància personal o social".
En canvi, el text modificat per la Llei Trans té altres matisos i diu així: "Sol·licitar dades de caràcter personal en els processos de selecció o establir condicions, mitjançant la publicitat, difusió o per qualsevol altre mitjà, que constitueixin discriminacions per a l'accés a l'ocupació per motius de sexe, origen, inclòs el racial o ètnic, edat, estat civil, discapacitat, religió o conviccions, opinió política, orientació i identitat sexual, expressió de gènere, característiques sexuals, afiliació sindical, condició social i llengua dins de l'Estat". Les dues normes es van publicar al BOE el mateix dia, el 28 de febrer.
Desapareix la salut
L'advocat ha subratllat que mentre la versió de la ministra de Treball inclou el concepte salut, la de la ministra d'Igualtat l'omet. "No és un assumpte balder: La Llei 3/2023 (Ocupació) estableix com a infracció administrativa establir condicions que constitueixin discriminacions per a l'accés a l'ocupació per motius, entre d'altres, de salut; La Llei 4/2023 (Trans) elimina aquesta menció a la salut", detalla.
No es un asunto baladí:
— robert gutiérrez (@robert_gual) April 14, 2023
❌ La Ley 3/2023 establece como infracción administrativa establecer condiciones que constituyan discriminaciones para el acceso al empleo por motivos, entre otros, de salud;
✅ La Ley 4/2023 elimina dicha mención a la salud. https://t.co/u6CWzePmVC
Els dos ministeris si alguna cosa han posat de manifest és una escassa capacitat de coordinació.