La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, engega aquest divendres la presentació del seu nou projecte 'Sumar'. Els objectius principals del programa s'emmarquen en fer una empenta a l'"esquerra alternativa" al partit socialista mitjançant un acte que vol desllorigar l'essència de la plataforma. En el centre cultural Matadero de Madrid, Díaz vol atraure la societat civil a partir d'un rol "secundari" dels partits polítics.

Aquest 8 de juliol comença el "procés d'escolta" que durarà sis mesos i serà la clau per saber si serà la candidata que encapçali les llistes en les pròximes eleccions espanyoles del pròxim any. Després de posposar-ho en dues ocasions, ara s'inicia una primera etapa de consulta amb diferents capes socials com col·lectius, experts sectorials o la mateixa ciutadania. Aquest procés, que recorrerà tot el territori espanyol, cerca "eixamplar" l'espai actual de Unidas Podemos i "posar fi" als últims resultats electorals de la formació d'esquerres.

Pablo Iglesias, "encantat" si és convidat a la presentació

L'exvicepresident del govern espanyol, Pablo Iglesias, s'ha ofert com un "soldat" per assistir al tret de sortida de 'Sumar'. Tot i reconèixer que "necessita ubicar-se", l'exlíder de Podemos ha recordat que ell ja no està en política ni és portaveu d'enlloc. Però tot això no és cap impediment segons Iglesias, que ha assegurat que si la ministra li truca per ser-hi present, ell serà "on em diguin que hagi d'anar". L'expolític ha donat suport "total" a la iniciativa de Díaz al mateix temps que ha mencionat les paraules de la seva possible successora en relació amb el protagonisme que han de tenir "altres actors".

La importància rau en la societat civil

Amb el lema d'"escoltar+dialogar = sumar" o "solidaritat+drets= sumar", entre d'altres, la vicepresidenta va deixar clar des del moment inicial que la figura cabdal de tot el projecte era la gent, la societat civil. Així doncs, personalitats de cultura, sanitat i educació, o les associacions més importants del país encapçalaran l'acte. D'aquesta manera, hi seran presents els dos sindicats per excel·lència, CCOO i la UGT. La ministra de Treball ha ressaltat la "rellevància" d'aquest parell d'actors en el seu projecte amb la finalitat de "fer més gran la democràcia", així com el paper de les ONG i grups del tercer sector. 

Un cop es doni per acabat el "procés d'escolta" a finals d'aquest any, Díaz ha recalcat que, en cas que sigui la candidata per a les pròximes eleccions generals, passaria sempre per un "procés col·lectiu" i les posteriors primàries. Amb aquest nou projecte de participació ciutadana es persegueix assentar el marc ideològic del proper projecte de l'esquerra per a la futura dècada. Reactivar el progrés i el seu votant, així com "superar" la desafecció envers els partits polítics, són alguns dels eixos bàsics de la impulsora del projecte. Els seus propis estatuts pivoten des d'aquesta idea, ja que 'Sumar' aposta per "fomentar i enfortir" la participació en política de la societat civil per "millorar la qualitat democràtica i el desenvolupament humà".