Sumar ha engegat una línia de microcrèdits amb la qual vol finançar la seva campanya electoral de cara a les eleccions generals del proper 23 de juliol, i ha indicat que qui presti entre 200 i 10.000 euros per al projecte de Yolanda Díaz rebrà un interès del 3,25%. Aquest interès estarà condicionat a la subvenció electoral que depèn directament del resultat de les urnes. Sumar es reserva 12 mesos per tornar els diners si la subvenció electoral després dels resultats del 23-J és menor que la quantitat prestada pels seus simpatitzants.

A la pàgina web habilitada per a les donacions, el formulari que ofereix Sumar només permet escollir entre quantitats fixes: 200 euros, 500, 1.000, 2.000, 3.000, 4.000, 5.000, 6.000, 7.000, 8.000. A continuació, a més, la coalició de Yolanda Díaz presenta una casella on el donant pot renunciar a rebre els interessos i acceptar que se li reemborsi "únicament l'import prestat". El límit de finançament és de 10.000 euros, que és el topall legal de finançament de particulars a partits polítics.

Des de Sumar han subratllat que la seva decisió és "no demanar diners als bancs per no dependre dels poders financers i, al seu lloc, dependre exclusivament dels simpatitzants que vulguin contribuir" a sufragar la campanya electoral i ajudar que Yolanda Díaz "sigui la pròxima presidenta del govern". Afirmen que els diners recaptats seran utilitzats per finançar despeses electorals "imprescindibles", com actes de campanya, enviaments de paperetes i publicitat electoral "perquè tothom s'assabenti que Sumar té la millor candidata i el millor projecte", en referència a Díaz.

Situació complicada a Podemos

 

A l'abril i abans de la convocatòria electoral, Sumar ja havia desplegat una campanya de micromecenatge, i va aconseguir superar el primer objectiu inicial fixat que era de 100.000 euros. El mètode de finançament de microcrèdits va ser popularitzat per Podemos, que l'ha utilitzat en totes les campanyes electorals des de la creació del partit el 2014. Aquestes formes de micromecenatge són segures si acompanyen els resultats electorals. Aquesta no va ser la situació de Podemos a les eleccions municipals i autonòmiques, perquè ara haurà de retornar els microcrèdits quan ha quedat sense representació a les eleccions a l'Assemblea de Madrid o l'Ajuntament de la capital, entre d'altres.