Yolanda Díaz ha proposat aquest dilluns reformar l’indult perquè les persones condemnades per corrupció no puguin beneficiar-se per aquest tipus de mesura de gràcia. Així, la líder de Sumar també ha advocat per restringir els aforaments de càrrecs públics, així com desplegar un òrgan independent que eviti trames corruptes. També ha posat sobre la taula regular l’activitat dels lobbies. La proposta de la vicepresidenta segona del govern espanyol ha arribat, precisament, enmig de l’escàndol del cas Koldo, una trama presumptament corrupta; i amb José Luis Ábalos mantenint el seu escó al Congrés dels Diputats, cosa que li garanteix l’aforament i més immunitat davant la justícia.
La líder de Sumar ha fet aquestes propostes contra la “xacra de la corrupció” en una reunió del seu grup parlamentari a la cambra baixa. Ha asseverat que li resulta sorprenent que fins ara no s’hagi fet aquesta restricció a l’indult quan, segons ha assegurat la vicepresidenta, des de l’any 1996 s’han produït més de 10.000 indults. De fet, va ser José María Aznar qui va concedir més mesures de gràcia per aquest delicte, havent perdonat 139 delictes. És per això que també ha reivindicat la necessitat de crear un organisme independent “completament despolititzat” per tal de preveure possibles conductes corruptes a l’administració.
Yolanda Díaz també ha carregat durant la seva compareixença davant del seu grup parlamentari contra l’estratègia del ‘i tu més’ de PSOE i PP aquests darrers dies. De fet, dimecres passat, Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo es van acusar mútuament de ser còmplices amb la corrupció, a través del cas Koldo i del cas del germà d’Isabel Díaz Ayuso, també investigat per compravenda il·lícita de mascaretes durant la pandèmia del coronavirus. “Aquesta estratègia de dues grans formacions polítiques no resol els problemes de la corrupció al nostre país; no serveix per al país ni per la ciutadania”, ha asseverat.
El PP exigeix la dimissió de Francina Armengol
Aquest dilluns, el PP ha registrat un escrit al Congrés dels Diputats reclamant la “dimissió immediata” de la presidenta de la institució, Francina Armengol. Consideren que és una presumpta “col·laboradora necessària” del cas Koldo i que va tenir un “paper clau perquè l’estafa es pogués produir”. El portaveu del PP al Congrés, Miguel Tellado, ha al·legat que Armengol ha de plegar per “higiene democràtica” i per posar fi a “l’enorme dany” que està fent a la institució, i ha acusat Pedro Sánchez de “llençar per l’embornal” la imatge del Congrés per “pur càlcul polític” mantenint com a presidenta una “persona marcada per la sospita”.
Tellado ha assegurat que la continuïtat d’Armengol al capdavant del Congrés “devalua el prestigi” de la institució; una institució que “no pot llevar-se cada dia amb un nou sobresalt” i “no pot ser notícia un dia sí i un altre també per l’allargada ombra de corrupció que plana sobre la seva presidenta”.