Moviment de Yolanda Díaz. Poques hores després de la desfeta de l'esquerra a les eleccions d'Andalusia, la vicepresidenta segona del govern espanyol ha explicat a través de Twitter les seves propostes per incloure-les al Reial Decret Llei 6/2022 de "mesures urgents en el marc del Pla Nacional de resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la guerra a Ucraïna". La també ministra de Treball i Economia Social ha traçat els eixos bàsics d'aquest plantejament que buscarà negociar amb el PSOE: un xec de 300 euros per a les persones més afectades pels efectes de la inflació, rebaixar un 50% el preu dels abonaments de transport o apujar l'Impost sobre Societats del 25 al 35%.
En un fil a Twitter, Díaz ha expressat que "la inflació està colpejant les famílies" i que això "es percep a l'hora de fer la compra o a l'hora de quadrar els comptes a final de mes". Malgrat que sosté que "el govern espanyol va actuar amb rapidesa i determinació", ara "no és suficient" i la vicepresidenta segona de l'executiu estatal s'inclina per "reforçar la protecció enfront d'una crisi internacional". En aquesta línia, alerta que el reial decret llei "anticrisi" cau el 30 de juny: "Hem de renovar-lo per als propers tres mesos davant la situació d'incertesa econòmica global". L'objectiu ha de ser, a parer de Yolanda Díaz, "reforçar la protecció de la ciutadania i avançar en mesures que potenciïn la transició energètica". Sobre el primer dels aspectes, la titular del Ministeri de Treball aposta per "un xec de 300 euros per a les persones més colpejades per la crisi, tal com s'ha posat en marxa a França". "S'ha de protegir el poder adquisitiu de les famílies", ha subratllat Díaz.
En el terreny de la transició energètica, la vicepresidenta segona posa al damunt de la taula "reduir el preu del transport públic". Concretament, planteja un descens del 50% del preu dels abonaments de transport públic. L'altra qüestió que preocupa és l'increment del preu de la benzina, que fa setmanes que ha superat amb escreix els 2 euros per litre, tot i el descompte de 20 cèntims que va aplicar el govern espanyol i que bonifica els carburants per a tots els ciutadans. Ara, Yolanda Díaz creu que s'ha d'establir "un mecanisme que permeti graduar la bonificació al preu de la benzina i del gasoil no professional segons el nivell de renda de les persones beneficiades".
Com es financen aquestes mesures?
Les propostes de Yolanda Díaz suposen una important inversió pública, de manera que la pregunta que pot sorgir immediatament és d'on sortiran aquests recursos. La ministra de Treball i Economia Social defensa que "tota aquesta inversió social i ecològica no la pot pagar la ciutadania en aquest moment tan complicat". La recepta de la vicepresidenta segona és que "les grans empreses energètiques facin una contribució extra". En específic, Díaz insta a apujar 10 punts l'impost sobre societats, un fet que, diu, permetria recaptar "entre 1.500 i 2.000 milions d'euros". De fet, ja en les converses amb el PSOE sobre el decret anticrisi, Unidas Podemos va plantejar aquesta mesura i reclamava que tingués una vigència de cinc anys. La líder d'aquest espai negociarà aquests plantejaments amb els socialistes i assenyala que, des de la seva perspectiva, aquestes "mesures excepcionals en un moment excepcional ens han d'ajudar a ser la societat que volem, un país que miri al futur i recuperi l'esperança avançant dia a dia".