La vicepresidenta del govern espanyol i líder de Sumar, Yolanda Díaz, ha reclamat a Podemos que "no es confongui d'adversari" ni posi "en escac" les polítiques del recentment conformat Executiu, després que els de Ione Belarra hagin abandonat el seu grup parlamentari per a passar-se al grup mixt aquest dimarts, per tenir "autonomia" en l'acció parlamentària i veu pròpia per diferenciar-se i no fondre's en la formació de Díaz per a acabar desapareixent; una decisió que Díaz ha titllat "de part" i que, al seu judici, genera desafecció política en la ciutadania i en els electors d'esquerres. Així ho ha traslladat als mitjans de comunicació moments abans de participar en l'acte de commemoració de la Constitució en el Congrés, a on ha volgut donar un missatge de "serenitat" i "tranquil·litat" a la ciutadania en manifestar que Sumar complirà amb el seu mandat: fer "política útil" i desplegar l'acord de govern amb el PSOE. Es constata d'aquesta forma l'enèsima crisi oberta entre el partit de Yolanda Díaz, recentment creat per aplegar tots els grups a l'esquerra del PSOE de cara a tenir més força electoral i liderar l'espai sota el seu perfil polític (més moderat en les formes i amb millor sintonia amb els de Pedro Sánchez), i Podemos, que mantenen un estil de política més bel·ligerant, polèmic i allunyat del PSOE i que lamenten els vetos de Díaz a figures clau com Irene Montero, així com el personalisme i gestió sobre l'espai polític per part de la líder de Sumar.
🟣 Podemos trenca amb Sumar al Congrés i passa al grup mixt
🟡 Sumar titlla Podemos de deslleial per marxar al grup mixt i l'acusa de tenir una visió "victimista"
"Crec que les persones progressistes a Espanya no comprendrien que es pugui posar en escac polítiques públiques que són importants, i que són bones per a la vida de la gent, per interessos de part", ha manifestat en ser preguntada sobre la decisió de Podemos de trencar amb el grup plurinacional que lidera al Congrés. Sense esmentar directament a Podemos durant la seva compareixença, Díaz ha demanat "altura de mires" i s'ha mostrat convençuda que "qualsevol persona que defensi el bé del país no es confondrà d'adversari" en l'hemicicle, màximament quan l'Executiu de coalició està "assetjat" per una "política destructiva" de PP i Vox, que només busca "desestabilitzar" el Govern.
Díaz, que ha eludit comentar si veia aquest moviment dels morats un acte de transfuguisme, ha insistit que l'enèsim episodi de crisi i polèmica entre Sumar i Podemos "contribueix a la desafecció ciutadana" i que Sumar respectarà el mandat que va emetre l'electoral d'esquerres en les passades eleccions generals del 23-J. D'altra banda, la vicepresidenta del govern espanyol ha proclamat que Sumar està decidida a avançar en drets per a les majories socials i laborals, així com cuidar l'Executiu de coalició progressista, atès que "no hi ha res que justifiqui interessos de part quan es despleguen polítiques" públiques.
Podemos abandona el paraigua de Sumar a la cerca d'autonomia i no caure a la irrellevància
El portaveu de Podemos, Pablo Fernández, ha justificat aquest dimecres en una entrevista a Catalunya Ràdio la decisió de la seva formació d'abandonar el grup de Sumar al Congrés i anar al Mixt per la necessitat de disposar d'"espai" propi. "Fa mesos que intentem parlar amb Sumar", per poder "intervenir, presentar iniciatives i participar" als debats, però "se'ns ha impedit" de forma "sistemàtica". Segons Fernández, la sortida de Sumar no es pot considerar en cap cas un exercici de "transfuguisme". Les bases de Podemos, ha dit, van deixar "ben clar" fa un mes la necessitat que la seva formació disposés "d'autonomia política" i "dins de Sumar era impossible fer-ho". "Ens han arribat a impedir que registréssim proposicions de llei", ha denunciat.
Per la seva part, la secretària general del Podemos, Ione Belarra, ha afirmat aquest dimecres que la seva formació continuarà treballant amb "responsabilitat" per "transformar" el país. En declaracions al pati del Congrés ha afirmat que, trencant amb Sumar, Podem ha adoptat "una decisió difícil però imprescindible per ser una eina útil per transformar aquest país". "És evident que en aquest Congrés cal una veu que parli clar i digui, per exemple, que el que està passant a Palestina és un genocidi, perquè si no ho diu Podem, no ho diu ningú". Segons Belarra, Podemos marxa al Mixt perquè no li queda "altre remei". "Podem ha passat pàgina i ha deixat enrere un moment difícil, i ara amb forces renovades seguirà impulsant la transformació de país", ha dit.