La líder de Sumar, Yolanda Díaz s'ha erigit des de les eleccions generals del 23 de juliol com un dels actors determinants en el futur polític de l'estat espanyol i en una possible investidura de Pedro Sánchez. L'aliança entre el PSOE de i la formació de Díaz, Sumar, hi ha una clara tendència a la coalició, i les dues formacions han fet aproximacions clares cap a l'independentisme per buscar un acord d'investidura. Díaz, de fet, es va desplaçar a Brussel·les per reunir-se amb Puigdemont, una trobada que va generar fortes crítiques. Després de reunir-se amb Carles Puigdemont, la política gallega ha dit assumir "tots els desgastos" que la trobada li ha pogut produir a escala política, mentre ha volgut traslladar a la ciutadania "que té dubtes" que "l'important" és que el passat 23 de juliol Espanya "va dormir millor". Aquest diumenge, Díaz ha deixat clar quin ha de ser el marc d'aquesta negociació: la Constitució.
En aquest sentit, aquest dissabte Díaz ha destacat la importància de dur a terme aquestes negociacions amb Junts i ERC "dins dels marcs legals existents" i ha subratllat que "no està disposada" a negociar res que "no estigui d'acord amb la legalitat i la Constitució". "Crec que soc clara: on hi ha acord no hi ha unilateralitat. Crec que quan algú s'asseu a negociar, ja es desprèn de la unilateralitat", ha afirmat Díaz, deixant clar que qualsevol discussió ha de basar-se en el diàleg dins dels límits legals. Díaz també ha afirmat que considera Catalunya com "una solució en lloc d'un problema". Pel que fa a un possible acord d'amnistia, Yolanda Díaz ha assegurat que qualsevol acord d'aquest tipus seria "públic i transparent". No obstant això, ha destacat que "fins al moment no existeix" tal acord. La vicepresidenta ha convidat també a repassar els tipus d'amnistia existents: "les que transiten règims polítics", com la del 77; amnisties utilitaristes, com les fiscals que "va practicar 'molt bé' el PP, per als més rics"; i amnisties "que tracten de resoldre conflictes polítics".
D'altra banda, Díaz no ha dubtat a situar a les formacions de dretes del panorama polític espanyol en el costat oposat d'aquest enfocament que ella planteja. Segons ha dit, la dreta proposa "incendiar Catalunya" i considera que si el Partit Popular governés al costat de l'extrema dreta, Catalunya i la resta del país estarien en una situació molt pitjor. Precisament, qüestionada per l'acte dels populars aquest diumenge a Madrid contra l'amnistia, Yolanda Díaz ha manifestat que no veu "futur" al lideratge de Feijóo al capdavant del PP. "El lideratge de Feijóo s'apaga i penso a més que Feijóo representa ara mateix la major crisi política dins del PP d'Espanya. Una crisi d'una profunditat brutal, que es converteix en una crisi de lideratge, però no de projecte polític. El PP de Casado va patir més o menys el mateix que Feijóo, però Casado es va allunyar de l'extrema dreta i Feijóo ha fet tot el contrari", ha reflexionat.
El PP exhibeix múscul a Madrid contra l'amnistia
Exhibició de força del Partit Popular a les portes de la investidura d’Alberto Núñez Feijóo. El líder del PP ha omplert l’avinguda madrilenya de Felip II en contra de l’amnistia que el PSOE està negociant amb els independentistes catalans. En 48 hores se sotmet a la sessió d’investidura, però la crida d’aquest diumenge està destinada a crear una mena d’estat d’emergència nacional per la negociació de Sánchez amb Waterloo. Entre crits de “Puigdemont a presó”, Feijóo, que ha tingut el suport dels expresidents José María Aznar i Mariano Rajoy, i Isabel Díaz Ayuso, remarca que l’amnistia “és un canvi en el règim constitucional” i “un frau agreujat i reiterat” per part del president en funcions, a qui recorden que no la portava al programa electoral.