Yolanda Díaz estarà present a la taula de diàleg entre l’Estat i la Generalitat, que es tornarà a reunir la tercera setmana de setembre. Encara no s’ha fet pública la nova composició, però la vicepresidenta tercera del govern espanyol ha deixat clara la seva presència. No només això, sinó que el principal rostre d’Unidas Podemos a La Moncloa també ha avançat que la formació presentarà a Pedro Sánchez la seva pròpia proposta de resolució del conflicte. I espera abordar en aquest òrgan bilateral també una solució per al president Carles Puigdemont i la resta d’exiliats, perquè “ningú no pot ser un problema”.
En una entrevista aquest dilluns al matí a RNE, la vicepresidenta tercera ha assegurat que s’hi asseurà i ha remarcat que té una “conversa fluïda” amb tots els actors polítics. En aquest context, ha subratllat que, perquè funcioni el diàleg, serà “fonamental” que es generin “canals de confiança”, perquè “no pot haver-hi diàleg sense confiança”. I també el reconeixement de totes les parts com a “interlocutors vàlids”. Dit això, ha avançat que faran arribar la seva pròpia proposta tant a Pedro Sánchez com a la Generalitat. Aquesta proposta passa per “recol·locar aquest conflicte en la política” després de “més de deu anys fracturats”.
Preguntada per la situació de Carles Puigdemont i la resta d’exiliats, Yolanda Díaz ha defensat que ningú “no pot ser un problema”. Per això caldrà abordar-ho “tot” en la taula de diàleg. “Cal parlar de política en aquesta taula sense noms propis”, ha defensat la líder d’Unidas Podemos al govern espanyol. Ha insistit que hi ha “moltíssimes persones afectades” en aquest conflicte i que “l’únic lloc on es pot parlar d’aquestes realitats és a la taula de diàleg”.
“Ha estat terrible el que hem viscut a Catalunya i Espanya, amb errors a tot arreu, l’antipolítica”, ha lamentat Yolanda Díaz. Per aquest motiu ha apostat pel diàleg, que s’ha de practicar “amb molt de compte, discreció i pensant a solucionar el problema”. La ministra de Treball no s’ha mullat sobre quina ha de ser la solució, tampoc sobre un hipotètic referèndum consultiu.
La vicepresidenta tercera ha defensat que no es pot anar a la taula amb "posicions prefixades" i que "cal escoltar molt i tenir voluntat d'arreglar el principal problema". I ha conclòs al respecte: "El que ha passat amb Catalunya... No som conscients de valorar les conseqüències que ha tingut".
Una posició, en general, que contrasta amb la del soci majoritari del govern espanyol. El mateix president Pedro Sánchez ha negat reiteradament la possibilitat d’un referèndum d’autodeterminació i ha defensat que el president Carles Puigdemont ha de tornar a l’Estat espanyol per retre comptes davant la justícia.