L'expresident del Govern espanyol, el socialista José Luis Rodríguez Zapatero ha reconegut aquest dimarts que va col·laborar en l'arribada a Espanya del líder opositor veneçolà, Edmundo González. L'expresident ha confirmat que va participar "en la tasca de facilitació" perquè l'opositor al govern de Maduro pogués abandonar Veneçuela. Així ho ha declarat des de l'Ateneu de Madrid, on s'ha presentat el llibre ‘La democràcia i els seus drets’, del qual ha estat coordinador.

Zapatero ha assegurat que és coneixedor de tot el que ha passat a Veneçuela en els darrers mesos, però que ha evitat pronunciar-se per no trencar "la confiança" que ha llaurat en els últims anys i que, afirma, pot servir per a buscar una solució a la situació del país sud-americà. Així, ha eludit pronunciar-se sobre el resultat electoral, les acusacions de frau i sobre si el Govern espanyol ha de reconèixer a González Urrutia com a president, tal com ja va fer el Congrés dels Diputats. En aquest sentit, ha reconegut la seva tasca de "facilitació" perquè vingués a Espanya. "Haig de dir que quan algú facilita, quan algú media, ha de ser extraordinàriament respectuós. És un dret i un deure de mantenir discreció i lleialtat a les persones que han permès i volgut que facilitis en alguna tasca", ha indicat.

Aquestes han estat les seves primeres declaracions després de les eleccions presidencials a Veneçuela d'aquest estiu a les quals va assistir in situ com a observador i que segons l'oposició van donar com a vencedor al candidat opositor, Edmundo González Urrutia, ara refugiat a Espanya. González va arribar a la capital madrilenya el passat 8 de setembre i diversos dies després el Congrés el va reconèixer com a president de Veneçuela.

Zapatero en el punt de mira per Veneçuela

La posició de Zapatero respecte al país llatinoamericà fa setmanes que està en el punt de mira, des que va acudir a Caracas el passat 26 de juliol per a participar com a observador en les eleccions de Veneçuela, que havien de dictaminar si Nicolás Maduro continuava o no en el poder després de més d'una dècada. Segons va assegurar el diari digital mexicà La Política En línia, el socialista hauria pressionat als expresidents del Grup de Puebla perquè no diguin que a Veneçuela va haver-hi frau. El Grup de Puebla és un espai creat en 2019 que reuneix a exmandataris i polítics de progressistes llatinoamericans i europeus. Zapatero va acudir a Veneçuela com un dels seus membres per a participar com a observador en els comicis

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!