A favor de l’amnistia”. Així de clar s’ha expressat aquest dilluns l’expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero, que ha argumentat que una llei que exoneri independentistes permetria superar el Procés i fer més passes en la direcció del “retrobament” entre Catalunya i Espanya. L’expresident socialista, que acostuma a actuar com a escuder de Pedro Sánchez, ha reivindicat la constitucionalitat d’una llei d’amnistia, i ha defensat que serviria, doncs, per superar el “conflicte polític gravíssim” que ha produït, a parer seu, una “divisió profunda” a l’Estat.

Zapatero ha fet aquestes declaracions en una entrevista a Onda Cero, en la qual ha enterrat qualsevol possibilitat d’exercir el dret d’autodeterminació a Catalunya. Perquè “no és compatible” amb el programa del PSOE. Segons ell, amnistiar catalans sí que ho és perquè és “una institució de la qual disposen totes les democràcies homologables a l‘espanyola”. Ha recordat que des de la Segona Guerra Mundial hi ha hagut “desenes d’amnisties”. “No hi ha cap país occidental, democràtic, europeu, que hagi renunciat a l’amnistia; unes figuren a la Constitució i altres no”, ha dit, a banda de declarar-s’hi a favor perquè afavoriria l’interès general dels ciutadans de l’estat espanyol. De fet, Zapatero ha defensat els “canvis d’opinió” de Pedro Sánchez respecte a Catalunya en els darrers anys. Ha argumentat que aquests canvis de rumb són imprescindibles quan es governa.

Sense embuts, Zapatero ha assenyalat que aquesta amnistia hauria d’incloure Carles Puigdemont. A parer seu, “forma part d’intentar un retrobament de la societat catalana i el govern de Catalunya amb l’Estat” que també es perdoni amb tots els seus efectes el president de la Generalitat a l’exili. Fonts de l’entorn de Pedro Sánchez van deixar anar divendres passat que hi podria haver algun gest durant aquesta setmana per apropar posicions entre Junts i ERC. Caldrà veure si es va més enllà d’aquestes declaracions de Zapatero.

 

La proposta d’amnistia del PSOE, aviat

En els darrers dies, el primer partit espanyol a moure fitxa en aquest sentit ha estat Sumar. Yolanda Díaz ha fet un gest més per erigir-se en principal defensora de l’exoneració d’independentistes i ha presentat un dictamen a favor de la mesura de gràcia que situï el començament del perímetre de l'amnistia el 2013. El PSOE, però, encara no s’hi ha pronunciat de forma clara. Només ha anat aplanat el camí en aquesta direcció.

Fins i tot Pedro Sánchez va advertir que el PSOE tenia la “seva opinió i posició” al voltant de la norma que exculparia els independentistes i que s’hauria de tramitar al Congrés dels Diputats. El president en funcions va assegurar aquest passat 12-O en una conversa informal amb periodistes que n’exposaria els detalls un cop la resta de formacions mostressin què proposen.