L'expresident del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha reiterat que no és partidari de celebrar un referèndum a Catalunya. "He explicat fins a l'avorriment que no soc en absolut partidari d'un referèndum perquè normalment crea més problemes que resol i sempre divideix a la societat". En una entrevista aquest diumenge a La Razón, el socialista ha reflexionat que qui perd el referèndum "busca revenja", i per tant "mai es tanca el problema". Tanmateix, Zapatero ha defensat que és partidari "del reconeixement de la identitat nacional, que té a veure amb la delegació de competències, com les d'immigració, per exemple, o que es parli català a Europa". En aquest sentit, ha reivindicat que "els espanyols hem de sentir el català o el basc com a llengües nostres. Quant a Catalunya, aquest és un moment molt important per continuar avançant cap a un major autogovern". 

Relació amb Puigdemont

Zapatero forma part de la delegació del PSOE que manté reunions amb Junts per Catalunya a Suïssa. Preguntat sobre Carles Puigdemont, ha afirmat que "com tot líder polític, està preocupat per aconseguir consolidar el seu partit i que millori en les seves expectatives electorals". En aquest sentit, ha assenyalat que una altra de les qüestions que preocupa a Puigdemont és "dotar-se dels arguments necessaris per justificar el suport que està donant al PSOE en aquesta legislatura". I precisament aquest punt exigeix confirmar "si hem avançat prou en temes crucials que ell considera que van ser responsables de la crisi del procés". Zapatero és conscient que això "va lligat al reconeixement de la identitat de Catalunya, entesa com la diversitat que representa Catalunya, i alguna altra comunitat autònoma, i a la manera en què pot fer viable el seu projecte dins de l'Espanya democràtica". 

Preguntat sobre si Puigdemont s'està mostrant "lleial" amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assenyalat que no és una qüestió de lleialtat sinó de "guanyar confiança pas a pas" i considera que "hi ha voluntat per les dues parts". Com a mostra d'això ha recordat que s'han aprovat 28 lleis. "El rumb del país és positiu en economia, en ocupació i en cohesió social. El lògic és enfortir aquesta majoria d'investidura i crec que és el que succeirà". 

Acords entre PSOE i PP

L'expresident del govern espanyol ha manifestat la seva confiança que la política aranzelària empresa pel president dels Estats Units, Donald Trump, "ajudi al fet que hi hagi acords entre PSOE i PP". Zapatero ha afirmat que té esperança "en què hi hagi un acord sobre els aranzels i en què la irrupció de Donald Trump en l'escena internacional porti el PP a estar més disposat a negociar, sobretot en els temes econòmics". Sobre el govern espanyol, ha dit que ha de fer un "esforç oportú per afavorir acords amb el PP". 

Amb aquest escenari, i preguntat sobre com el govern de Sánchez pot justificar aguantar tota una legislatura sense aprovar pressupostos, ha respost: "Crec que la situació internacional, econòmica, i tot el que està canviant amb les insòlites decisions de Trump, ajudarà al fet que els grups parlamentaris tinguin una major predisposició a afrontar uns pressupostos". 

Rearmament europeu

En matèria internacional i preguntat sobre si li molesta que es parli de "rearmament" europeu, ha dit que si bé sembla que aquest terme està en procés de canvi a la Unió Europea, el projecte de defensa europeu "ha de ser polític" i que serveixi com "una reflexió sobre el que vol ser la UE, la seva relació amb l'OTAN i sí posició davant Nacions Unides". "Ningú ha d'apostar per un horitzó de guerra, i per això cal aprofundir a la Unió Europea. En aquests moments, és l'única potència que té l'autoritat i la legitimitat política necessària per reconstruir una comunitat política internacional que està feta fallida i amb el risc d'una confrontació de tots contra tots", ha expressat.

Zapatero ha apuntat que la idea de l'Exèrcit europeu és un projecte a llarg termini, "en el qual podria haver-hi unitats amb juntes, compres conjuntes, un repartiment de les necessitats i les capacitats" i que "en la sortida de la guerra d'Ucraïna haurà d'obrir-se un nou acord de l'Organització de Seguretat i Cooperació Europea". 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!