L'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero, exponent de l'ala més progressista dins del PSOE i defensor del federalisme, anima els socialistes a afrontar amb valentia l'escenari polític i social complex que han de gestionar i avançar en un model d'Estat que "ha d'anar conquerint valors democràtics cada dia", perquè, argumenta, "un dret sempre obre la porta a un altre dret". Zapatero ho apunta en una reflexió prèvia al 23-J al llibre Espanya no es toca (La Campana), dels periodistes Ferran Casas, subdirector del diari Nació Digital, i Joan Rusiñol, sotscap d'informatius de Catalunya Ràdio; una investigació que explora com els poders fàctics polítics, mediàtics i judicials a Espanya han intentat blindar un statu quo i model d'Estat apuntalat en la Constitució del 1978, que s'ha vist amenaçat els darrers anys pel pols de l'independentisme i Podem. Al llibre, l'expresident socialista destaca les dificultats amb què va topar en la reforma de l'Estatut del 2006, que considerava "el mascaró de proa" de la seva aposta federal. Durant el seu mandat, explica, "la resistència a l'extensió de drets individuals" com el matrimoni igualitari "va ser menor objectivament" a la que va trobar "a l'hora d'abordar el problema amb Catalunya i de la violència al País Basc".
El llibre reflexiona sobre com el poder judicial a Espanya s'ha convertit en un "camp de batalla entre dos bàndols cada cop que hi ha crispació", com va passar amb el debat de l'Estatut, retallat pel Tribunal Constitucional després del recurs del PP contra el text aprovat per les Corts durant el mandat de Zapatero i avalat en referèndum a Catalunya. "Amb la sentència de l'Estatut, el Tribunal Constitucional va perdre l'autoritat que tenia, i és preocupant perquè en el model pel qual vam optar a la Constitució complia una funció de pacificador i estabilitzador. Això s'hauria de recuperar", ha assenyalat també l'expresident.
Assenyala el poder judicial espanyol
I en aquest marc, Zapatero reconeix que "no és fàcil que alguns dels grans valors democràtics impregnin tots els poders de l'Estat", amb el que pot ser un clar dard al conservadorisme que impregna àmpliament els tribunals, però anima el PSOE a seguir fent passos endavant, perquè "un dret sempre obre la porta a un altre dret", i "el país ha d'anar conquerint valors culturals democràtics cada dia". "En la mesura que la democràcia es fragmenta i es polaritza, això impacta al poder judicial, perquè no viu en una altra galàxia i sí en el context sociopolític del moment. Per això és tan important la contenció i l'equilibri del TC i d'altres instàncies judicials", raona Zapatero.
L'1-O com a trencament: sorgeix un nou eix polític
Després del xoc de trens del 2017, diu Zapatero en referència a l'1-O, "els poders que han actuat amb més virulència" són aquells que "fan del nacionalisme espanyol i de la unitat d'Espanya el seu 'leitmotiv' a l'hora de defensar la Constitució". "Fins aleshores la polarització tenia més a veure amb l'eix tradicional esquerra-dreta i no hi havia una fenomenologia diferent de la d'altres països. Però a partir d'aquell moment sí que es produeix un factor reactiu molt poderós en tot allò que té a veure amb la unitat nacional", argumenta l'expresident del govern espanyol. En referència a l'1-O, Zapatero també ha lloat els indults als presos, cosa que considera mostra de la "valentia" de Pedro Sánchez per desinflamar el conflicte català.
Contrasta amb González i Guerra
La postura de Zapatero representa un PSOE menys conservador i també procatalanista que les declaracions que han fet altres mítics exlíders socialistes durant els darrers dies, com l'expresident espanyol Felipe González o l'exvicepresident Alfonso Guerra, que han criticat sempre amb duresa els apropaments del PSOE de Pedro Sánchez amb l'independentisme català per a arribar a acords. Ambdós s'han mostrat marcadament en contra d'una possible amnistia als líders el procés, han assegurat que no té cabuda en la Constitució, i, fins i tot, González va afirmar que li ha estat "difícil" votar al PSOE en les darreres eleccions.