És l'únic president de la història d'Espanya declaradament culer. José Luis Rodríguez Zapatero n'ha fet gala aquest migdia, des de Barcelona, durant el seu discurs com a pregoner de Santa Eulàlia, en un acte organitzat pel Gremi de Restauració. Ell, artífex de l'acord per l'Estatut de l'any 2006, ha volgut enviar un missatge a "la societat catalana", a qui ha demanat que es "faci seva" l'aposta pel diàleg entre governs i "doni suport" a la mesa de negociació. "És el que ens mereixem tots", "és una oportunitat per al retrobament", ha afirmat. 

Recuperant una de les expressions que més el van caracteritzar durant la seva etapa com a president del govern espanyol ―entre 2004 i 2011―, ha subratllat que "el temps del talante s'ha reiniciat". Segons l'expresident, la nova etapa que enceten Catalunya i Espanya, després de la constitució del govern de coalició entre el PSOE i Podemos, és motiu per "recuperar el somriure". Insisteix que cal que els catalans l'aprofitin, perquè "no servirà de res si la societat no se'l fa seu". Així mateix, ha convidat totes dues parts a ser "generoses", a "superar els prejudicis" i els ha recordat que "diàleg no és renunciar, és el mètode de la intel·ligència i no és debilitat, és confiança en les idees". 

Fent un repàs de l'última dècada, Zapatero ha situat en la sentència del TC contra l'Estatut, que ell mateix va rubricar amb Artur Mas, l'inici del desacord. Des de llavors, ha dit, "ha estat temps de crisi i no de sortides". 

Avergonyit d'algunes crítiques a Catalunya

Si bé ha arrencat el discurs en to de broma, declarant el seu amor incondicional cap a Leo Messi, a qui ha definit com a "Déu", Zapatero tenia molt clar quin missatge volia traslladar avui des de Barcelona. Venia amb la missió de mostrar la cara més amable de les institucions espanyoles, intentant fer paleses les diferències entre l'etapa de Rajoy, quan "han dominat paraules com conflicte, 155, traïció o procés" i el socialisme.

Per això, s'ha mostrat empàtic amb els catalans. "Em produeix dolor i malestar quan en algun lloc d’Espanya escolto les coses que escolto a vegades sobre els catalans. Sento vergonya", ha confessat. Alhora ha reconegut que li genera la mateixa sensació segons quines declaracions que es fan des de Catalunya.

 

Finalment, ha destacat que cal deixar els tribunals al marge de la política i que "és possible una Catalunya amb més poder, identitat i reconeixement". Això sí, tot, sempre, "junts" i "respectant les regles".