L'expresident José Luis Rodríguez Zapatero va ser un dels primers socialistes a pronunciar-se a favor de la llei d'amnistia i des que el president espanyol, Pedro Sánchez, es va comprometre amb l'independentisme per tirar endavant aquesta llei, l'ha defensat a capa i espasa. L'aprovació de l'amnistia, però, es troba en un moment incert, després que Junts votés en contra del redactat final de la norma el passat dimarts al Congrés dels Diputats arran de les desavinences amb el PSOE pel que fa a l'exclusió dels delictes de terrorisme i traïció. Malgrat tot, Zapatero manté l'optimisme i es mostra convençut que tard o d'hora l'amnistia serà una realitat. "Sí, hi haurà amnistia, no en tinc cap dubte. Primer perquè és just, i perquè tard o d'hora s'havia de produir", ha afirmat aquest dijous en un col·loqui organitzat per La Vanguardia en el qual ha tret ferro a les diferències PSOE-Junts, que ha reduït a "una qüestió tècnico-jurídica".
Zapatero admet que els "moviments judicials" han impactat en la llei d'amnistia
L'expresident ha apuntat que ambdós partits "saben molt bé el moment de responsabilitat que tenen", i ha argumentat que després de l'acord d'investidura, no aprovar l'amnistia suposaria decebre a la societat catalana. "Ni Junts ni el PSOE estan en posició de veure qui humilia qui", ha afirmat. Amb tot, Zapatero ha reconegut que es tracta d'una llei complicada i ha admès que l'acció de la justícia no ha facilitat l'elaboració de la norma. "Hi ha hagut moviments judicials que tenen un impacte potencial, significatiu i sensible en la llei", ha afirmat, i tot i que ha valorat que "els jutges s'han manifestat per un acord polític", ha defensat que "la política ha de donar la lliçó de no manifestar-se contra els jutges".
"Soc partidari de la mínima intervenció penal en els conflictes polítics", ha afirmat l'expresident, que ha assegurat que "sempre" havia pensat que la "reacció" del dret penal al Procés, "abans o després s'havia de revisar". En aquest sentit, ha expressat respecte cap als jutges, però s'ha alineat amb les últimes paraules de Sánchez a Brussel·les, que ha defensat que tots els independentistes seran amnistiats perquè cap ha comès un acte de terrorisme. L'expresident ha definit com un acte de "valentia i convicció" fer aquesta afirmació, i ha augurat que en els pròxims dies "s'obrirà camí".
Zapatero demana avançar en el "reconeixement nacional de Catalunya", però sense referèndum
D'altra banda, l'expresident socialista ha reclamat "avançar en el reconeixement de la identitat nacional de Catalunya" al llarg d'aquesta legislatura, però sempre dins de la realitat espanyola. "Que restauri el que mai hauria d'haver-se produït, que recuperi el sentit d'un projecte compartit i comú", ha defensat. En aquest sentit, ha recordat l'Estatut com un "intent noble" i ha rebutjat la possibilitat de celebrar un referèndum d'autodeterminació. "Només és possible una unitat sòlida, creïble, si es reconeix la singularitat que té Catalunya i alguna altra comunitat", ha sostingut.