José Zaragoza ha defensat a la seva companya de partit, Mertitxell Batet, davant les crítiques d'Unidas Podemos pel fet d'haver-li retirat l'acta de diputat a Alberto Rodríguez. El socialista creu que aquesta campanya contra la presidenta del Congrés "no és coherent" i que és un error dels seus companys de coalició, ja que "dona joc a la dreta". En aquest sentit, ha volgut recordar en una entrevista a La 2 a la formació morada que "el PSOE no és l'enemic de Podemos" en aquesta lluita, sinó que són els seus socis de Govern. Per altra banda, però, ha defensat que Rodríguez ha de poder defensar els seus drets personals recorrent a la decisió del Tribunal Suprem.
En aquest sentit, Zaragoza defensa que la proposta de demanar la dimissió de Batet no és "coherent", sinó que es tracta d'una discussió interna del partit morat, ja que inicialment van anunciar que el partit presentaria una denúncia per prevaricació contra la presidenta del Congrés. Podemos, ha recordat Zaragoza, fa molt temps que duu a terme una campanya denunciant la politització de la justícia i en aquest cas es torna a equivocar d'enemic.
Díaz, candidata
Concretament, Pablo Iglesias va demanar la dimissió de Batet "per dignitat", en considera que havia estat humiliada per Marchena i Unidas Podemos creu que la socialista ha atemptat "contra la democràcia i la separació de poders". Per contra, davant el moment delicat de la coalició, la vicepresidenta Yolanda Díaz ha volgut desmarcar-se de la petició dels morats perquè Batet dimiteixi del càrrec com a presidenta del Congrés. Zaragoza interpreta aquesta situació donant per fet que Díaz serà la candidata d'Unidas Podemos a les properes eleccions generals i per tant, "ha de marcar un perfil propi".
Acord per la reforma laboral
Més enllà de l'afer Alberto Rodríguez, que ja ha estripat el carnet del partit, el govern de coalició s'ha hagut d'enfrontar a una altra sacsejada: les disputes per la reforma laboral, que en principi ha de dirigir la ministra de Treball, Yolanda Díaz. Per això, Podemos ha lamentat les constants ingerències de la vicepresidenta Calviño, la més liberal de tot l'Executiu. Zaragoza, seguint la seva línia i la del president Sánchez, s'ha mostrat molt convençut que aquesta reforma s'acabarà aprovant després de negociar, tal com ha passat amb la llei de l'habitatge.
A més, ha defensat que aquesta decisió no depèn d'un sol ministeri, sinó que tots els que hi estan afectats han de participar de la negociació, com ara el d'Economia dirigit per Calviño. En aquest sentit, ha avisat Podemos que "quan estàs en un govern de coalició, no hi ha medalles pròpies. Els èxits i els fracassos són de tots", advertint també que les discussions com aquestes per "apuntar-se medalles", finalment provoquen que "no hi hagi medalles per a ningú".
"Error polític"
Zaragoza ha volgut criticar el fet que el Parlament vulgui impulsar un reglament per blindar la presidenta Borràs, investigada per presumptament haver trossejat contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes. Així, creu que seria un "error polític" que la Mesa modifiqui el reglament de la cambra catalana per evitar que Laura Borràs hagi d'abandonar el seu càrrec quan se li obri judici oral, ja que aquests canvis suposarien una "reculada en la lluita contra la corrupció".
"Xoca que la prioritat del Parlament de Catalunya, després de dos anys de paràlisi política i dos anys de pandèmia, sigui reformar el reglament per protegir a la seva presidenta; que la senyora Borràs plantegi una reforma que beneficia la senyora Borràs", ha conclòs el diputat socialista al Congrés.
Dos pressupostos
Respecte a l'ultimàtum d'ERC de presentar una esmena total als pressupostos de l'Estat si finalment aquests no inclouen una protecció del català a l'audiovisual, Zaragoza ha assegurat que en ocasions anteriors des del Parlament el PSC ha donat "suport a defensar les llengües cooficials d'Espanya" i per tant, en aquests moments "s'està discutint la fórmula per protegir el català". D'aquesta manera el diputat socialista afirma que el seu partit està "disposat" a escoltar les peticions d'ERC, però recorda que aquest no és l'únic partit amb el qual treballa la coalició de govern per aprovar pressupostos, sinó que també haurà de negociar amb altres formacions com ara Junts o el PDeCAT.
L'altra cara de la moneda són els pressupostos a Catalunya, unes comptes que el PSC estan disposades a negociar si aquestes "no estan al servei de la causa de l'independentisme", sinó al servei dels ciutadans. En aquest sentit, ha advertit el conseller Jaume Giró que, al contrari del que ell ha defensat, és més possible que el Govern arribi a acords concrets amb els socialistes que no pas a un acord amb la CUP.
A la imatge principal, José Zaragoza / ACN