La Casa Reial i el govern espanyol estarien negociant la "repatriació" de Joan Carles, que és a Abu Dhabi des del mes d'agost, quan va marxar entre diversos escàndols relacionats amb la seva tèrbola gestió financera.
Segons avança La Razón, tant a la Zarzuela com a la Moncloa es treballa ja en el retorn a un escenari on és fonamental la previsió de millora de la situació sanitària i el fet que fins a d'aquí a dos anys no hi haurà més eleccions si no es produeixen avançaments electorals. Aquests fets haurien obert, segons l'esmentat diari, una "finestra d'oportunitat" per a la tornada de l'emèrit, que podria resoldre's una vegada es publiqui el resultat de les investigacions perjudicials que estan tenint lloc en aquests moments a la Fiscalia del Suprem.
Segons fonts consultades per La Razón, si la Fiscalia decideix no formular querella o denuncia contra Joan Carles, l'horitzó de la seva tornada estaria més que obert. El mateix mitjà considera que, torni o no torni Joan Carles, el clima antimonàrquic actual no remetrà, per la qual cosa seria balder esperar que passessin les crítiques contra la institució monàrquica.
Revocar la inviolabilitat del Rei
Precisament aquesta mateixa setmana, que es commemora el fracàs del cop d'estat de 1981, orquestrat per l'exèrcit espanyol i la Guàrdia Civil amb un dubtós paper de Joan Carles I, al Congrés dels Diputats es demostrarà la força del moviment contrari a la monarquia, ja que ERC presentarà una iniciativa que insta el Govern a revocar la inviolabilitat del cap de l'Estat i a retirar l'aforament a Joan Carles I i altres membres de la família reial. Tot apunta que els dos partits del govern de coalició votaran en sentit contrari, com va succeir en dues ocasions en l'últim ple de la setmana passada.
La proposició d'ERC busca "impulsar totes aquelles modificacions reglamentàries de l'ordenament jurídic a fi i efecte que totes les persones siguin efectivament iguals davant de la llei i, en conseqüència, hagin de respondre davant de l'administració de justícia en les mateixes condicions".
Tot sembla indicar que el PSOE votarà en contra, però el cert és que Sánchez no és contrari en principi a limitar la inviolabilitat del Rei actual.