La Casa Reial ha puntualitzat que la trucada privada feta per Felip VI al president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, ha estat de "cortesia" per felicitar els nous jutges, "sense consideracions institucionals respecte de l'acte".

La Zarzuela ha sortit al pas de la polèmica generada per la conversa telefònica mantinguda amb Lesmes en acabar la cerimònia celebrada a l'Escola Judicial de Barcelona, en què el rei no ha participat per primera vegada després que el govern considerés justificada la seva absència. Segons fonts judicials, Felip ha demanat a Lesmes que transmetés als nous jutges que li hauria agradat estar amb ells a l'acte.

"Ha estat una trucada de cortesia al president del CGPJ amb l'objectiu de traslladar la seva felicitació personal a la nova promoció de la carrera judicial, sense consideracions institucionals respecte de l'acte ja celebrat", han explicat fonts de la Casa Reial.

La conversa del cap de l'Estat amb Lesmes ha desencadenat les crítiques d'alguns membres del govern espanyol d'Unidas Podemos, com el vicepresident segon, Pablo Iglesias, i el ministre de Consum, Alberto Garzón.

Garzón ha acusat el rei de "maniobrar contra el Govern democràticament elegit" i d'"incomplir" la Constitució que imposa la seva neutralitat, per la qual cosa ha opinat que la posició de la monarquia és "insostenible". Iglesias ha afirmat que "respecte institucional vol dir neutralitat política de la Prefectura de l'Estat".