La ciutat ucraïnesa de Mariúpol ha estat completament bombardejada per la Rússia de Vladímir Putin. No ha quedat pràcticament res en peu. Però no és un cas únic en la història. En la seva intervenció per videoconferència davant del Congrés dels Diputats aquest dimarts, el president Volodímir Zelenski ha volgut conscienciar la població espanyola del que està vivint el seu país. I per això ha recorregut a un símil: "Estem l'abril del 2022, però sembla que estem a l'abril del 1937 quan tothom parlava d'una de les vostres ciutats, Gernika". El dirigent ucraïnès també ha aprofitat per a assenyalar algunes companyies espanyoles, com Porcelanosa o Maxam (explosius), que no han aturat la seva activitat a Rússia. La intervenció de Zelenski ha estat aplaudit per tots els grups, excepte pels diputats de la CUP, del BNG i Enrique Santiago (Unidas Podemos).

El líder ucraïnès ha posat el focus especialment en Mariúpol, per l'acarnissament que hi ha hagut, que ha comparat amb el de l'aviació nazi l'abril del 1937 a Gernika. En aquest sentit, Zelenski ha recordat com els seus habitants s'han vist sense menjar, sense medicaments i amb tota la ciutat destruïda. "Només han quedat runes. El 90% dels edificis estan enderrocats", ha constatat. Ha denunciat com l'Exèrcit invasor ha bombardejat edificis, com el cas del teatre, on sabien que s'hi amagava la gent. "Rússia no busca la pau seriosament, i el pitjor és que no sabem quant pot durar la guerra", ha alertat.

 

També s'ha referit al cas de Butxa, on s'hi han comès "crims contra la humanitat", i ha assegurat que els seus responsables han de ser jutjats davant la Cort Penal Internacional. Un Zelenski que ha subratllat que Rússia va portar la guerra a Ucraïna molt abans. "Estem defensat el nostre Estat de la guerra des del 2014, des de l'ocupació de Crimea i el Dombas", ha assegurat. "Què vol destruir l'armament rus? La possibilitat de viure sense dictadura, sense violència d'Estat, en democràcia oberta, la possibilitat de convivència en pau", ha afegit. 

Davant d'això, el president del govern ucraïnès ha instat Espanya i el conjunt de la Unió Europea a continuar adoptant "sancions contundents" contra el Kremlin. En aquest sentit, ha agraït que moltes companyies espanyoles hagin aturat la seva activitat a Rússia. Però també s'ha dirigit a altres grans empreses perquè "deixin de fer negociar amb Rússia". Ha citat Porcelanosa, Sercobe o Maxam.

La cambra baixa s'ha habilitat perquè també hi poguessin assistir els senadors. L'hemicicle ple ha seguit la intervenció a través de pantalles de televisió. A la tribuna de convidats hi han estat l'ambaixador i cònsols d'Ucraïna, els ambaixadors dels estats membres de la Unió Europea i l'OTAN, una representació de la comunitat ucraïnesa a Espanya, així com persones desplaçades temporalment d'Ucraïna.

Els únics que no han aplaudit al president ucraïnès han estat els cupaires Mireia Vehí i Albert Botran; el secretari general del PCE i secretari d'estat d'Agenda 2030, Enrique Santiago, i el diputat del BNG, Néstor Rego. Vehí i Botran tampoc han signat una proposta de declaració institucional que alguns grups volien impulsar, i que no ha estat possible per manca de consens.

Sánchez reitera el compromís

La sessió ha estat oberta per la presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, que ha traslladat a Zelenski que el poble espanyol "en la seva totalitat està amb el poble ucraïnès i comparteix el seu dolor i patiment". I ha estat clausurada pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez que ha recollit el guant del seu homòleg ucraïnès: "La història d'Espanya està plena de moments difícils. Vostè ha fet referència a algun d'ells en els quals la llibertat va ser posada en perill i fins i tot liquidada durant moltes dècades, però l'esforç dels espanyols ha aconseguit sempre restaurar aquesta democràcia i aquesta llibertat". El dirigent socialista ha transmès que el compromès d'Espanya amb Ucraïna és "ferm" i que continuaran aportant ajuda humanitària, asistència financera i, també, equipament militar "perquè Ucraïna pugui exercir el seu dret a la legítima defensa". També li ha promès suport perquè el seu país s'adhereixi a la Unió Europea.