“La teoria que hi havia una possible ocultació d’informació o un possible abandonament de funcions està fora de tot raonament lògic i ho nego en absolut”. Juan Ignacio Zoido, ministre de l’Interior entre el novembre del 2016 i el juny del 2018, ha comparegut a la comissió d’investigació del Congrés dels Diputats sobre els atemptats del 17-A i ha disparat contra la seva creació i contra les preguntes que posa Junts a sobre de la taula. “No consentiré que vostè sembri un dubte sense que tingui cap element de judici”, ha etzibat a la diputada juntaire Pilar Calvo. “M’entristeix veure com a la casa de la democràcia es dona ales a les teories conspiranoiques. Posar en dubte als Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat i a la judicatura i utilitzar aquests fets que van costar tantes vides a innocents em sembla absurd i patològic”, ha expressat. “Que estiguem dubtant permanentment de les institucions em sembla lamentable i molt trist. Arribar a sembrar un dubte d’aquestes característiques sobre un cos que té la reputació que té la Guàrdia Civil a escala internacional em sembla que no és obrar amb lleialtat”, ha reblat. A més, Zoido ha subratllat que el 2017, al voltant de la prevenció terrorista, hi havia una “col·laboració i lleialtat” entre els Mossos d’Esquadra i la policia espanyola “des del primer moment”.
Així mateix, Juan Ignacio Zoido ha al·ludit a la responsabilitat dels Mossos d’Esquadra en la detecció de la radicalització de l’imam de Ripoll: considera que era la seva “obligació principal” a l’ésser “policia integral” a Catalunya. “Els Mossos són els que tenen la responsabilitat directa i la competència de primera mà de vetllar per la seguretat a Catalunya. No sabem si els Mossos havien fet alguna cosa respecte a seguir aquesta radicalització a la mesquita de Ripoll o a altres llocs”, ha assenyalat. “Vostès han preguntat als Mossos si es van entrevistar amb Es Satty?”, s’ha preguntat.
Un altre dels moments destacats de la compareixença ha estat quan l’exministre de l’Interior ha posat al mateix nivell la batalla de la Moncloa contra el gihadisme i el combat contra l’independentisme. “Per al Ministeri de l’Interior evitar els atemptats terroristes era una prioritat i evitar un cop d’estat era també una prioritat”. “La prioritat era defensar la seguretat i mantenir l’ordre constitucional, perquè no podíem consentir un cop d’estat contra la Constitució”, ha reblat.
Durant la seva intervenció, Pilar Calvo ha retret al govern espanyol del PP que s’hagi esforçat a “esquitxar els Mossos” per la seva gestió dels atemptats: “Van promoure un muntatge mediàtic que es destaparà a la comissió per atacar la bona actuació dels Mossos i desviar l’atenció de la negligència, errada o escàndol que acabava de passar per la incompetència i falta de coordinació per part del govern espanyol”.
“Quan el govern espanyol ho desclassifiqui, vostè i jo ens podrem assabentar”
D’altra banda, el diputat d’ERC Francesc-Marc Álvaro ha preguntat a Juan Ignacio Zoido sobre el paper del Centre Nacional d’Intel·ligència. “Estic condicionat al secret de les coses relacionades amb el CNI”, ha contestat l’exministre de l’Interior. “Qui ha de desclassificar els documents és el govern espanyol”, ha afirmat, i entre remor de veu dels diputats presents, ha afegit que quan l’executiu faci el pas tant el diputat republicà com ell mateix podran conèixer tots els detalls: “Vostè i jo ens podem assabentar”. De moment, la Moncloa no ha desclassificat la informació del CNI relativa al 17-A, un compromís que va adquirir Pedro Sánchez a finals de setembre, al·legant motius de forma. Podria ser que el Consell de Ministres ho aprovés abans de final d’any. “Estic tranquil amb el que es desclassificarà”, ha afegit posteriorment a preguntes del diputat del PSOE David Serrada.
Zoido nega que l’imam de Ripoll fos col·laborador de la Guàrdia Civil o la policia espanyola
Així mateix, seguint la tònica de les compareixences prèvies, Juan Ignacio Zoido ha negat que l’imam de Ripoll i cervell dels atemptats, Abdelbaki és Satty, fos “col·laborador o informant” del CNI. “No em consta que ho fos”, ha proclamat. I ha verbalitzat que no té “cap element de judici per dubtar” de les paraules de Félix Sanz Roldán, exresponsable del CNI, que fa un mes va sostenir que és Satyy no era confident del CNI. “Una cosa és que poguessin entrevistar-se amb ell i una altra cosa és que hagi estat col·laborador i hagi tingut un altre vincle amb les forces de seguretat, que no el tenien”, ha relatat Zoido. “No em consta que hi hagués contactes després de sortir de presó”, ha afegit. I ha defugit qualsevol autocrítica: “Per part de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional no hi ha hagut cap error. Des del principi, han posat totes les mesures que podien anar adoptant-se i han seguit una investigació amb es Satty. En cas d’haver-se donat algun element positiu, s’haurien pres mesurades”.