El PNB i EH Bildu han empatat a 27 escons com a primera força al parlament basc. El recompte ha situat el PSE-EE com a tercera força amb 12 diputats, seguit del PP amb 7 i de Vox i Sumar amb 1 cadascun. Amb aquests resultats el PNB es podria garantir la majoria absoluta a la cambra si obté el suport dels socialistes, ja que se situa en 38 escons. També podrien reeditar el govern de coalició de la passada legislatura, ja que en cas que cap candidat a lehendakari no aconsegueixi majoria absoluta és investit l'aspirant amb més suports. "Bildu aconsegueix un empat històric amb el PNB", titula El País sobre els resultats electorals mentre comparteix una imatge d'Imanol Pradales (PNB) i de Pello Otxandiano (Bildu) després de conèixer els resultats. El PNB recula en diputats (el 2020 va treure'n 31) i qui més ha crescut és EH Bildu, que passa de 21 a 27. El diari apunta, a més, que aquests resultats donen "un respir a Sánchez". Els resultats d'aquest diumenge situen els abertzales com a força hegemònica de l'esquerra basca però els allunyen del govern, ja que tant el PNB com el PSE-EE han expressat que aposten per reeditar l'executiu de coalició i tenen majoria absoluta per fer-ho amb 39 diputats. 

El País
El País

"El PNB se salva in extremis davant el rècord històric de Bildu", apunta El Mundo que destaca que, per circumscripcions, el PNB ha estat la primera força a Biscaia (39,5%), mentre que EH Bildu s'ha imposat a Guipúscoa (40,4%) i Àlaba (29,4%), província on la diferència entre el PSE-EE i el PP ha estat de menys de 500 vots i on Vox i Sumar han rascat un diputat. Previsiblement, doncs, el candidat nacionalista, Imanol Pradales, agafarà el relleu d'Iñigo Urkullu com a president del govern èuscar. La imatge és per al candidat de Bildu, Pello Otxandiano, i el líder de la formació, Arnaldo Otegi, celebrant els resultats històrics. A més de la ressaca electoral, aquest dilluns estarà marcat també per Koldo García, imputat a la presumpta trama de corrupció per la compravenda de mascaretes durant la pandèmia, i l'exministre de Sanitat Salvador Illa, que avui obren les dues comissions d'investigació que arrenquen definitivament al Congrés i al Senat.

El Mundo
El Mundo

"Bildu, exhibeix el seu èxit", titula l'ABC que lamenta que "el sobiranisme suma 54 escons i arracona el constitucionalisme". El parlament basc, ubicat a Vitòria, té 75 diputats elegits en tres circumscripcions que no tenen en compte el pes de la població: Biscaia, amb més d'1,15 milions d'habitants, escull 25 escons, els mateixos que Guipúscoa (726.000) i Àlaba (334.000). La portada també es fa ressò de la "millora insuficient del PP": la secretària general del PP, Cuca Gamarra, va acusar aquest diumenge el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, de ser l'artífex dels bons resultats de Bildu a les eleccions basques, on ha empatat amb el PNB a 27 escons. "Això és gràcies al fet que Sánchez i el PSOE porten més de cinc anys blanquejant un partit que no condemna la violència d'ETA", fet que "ha permès que Bildu creixi" i "avui sigui vist per una part de la societat basca amb absoluta normalitat".  

ABC
ABC

"Victòria del nacionalisme", recorda La Razón que apunta, en petit, que tot i que el PP suma un diputat "no aconsegueix ser decisiu en la política basca". En clau esportiva, el rotatiu destaca la victòria del Reial Madrid: "El Madrid sentencia la Lliga al Clàssic (3-2). Xavi Hernández, entrenador del Barcelona, ​​va lamentar la derrota contra el Reial Madrid, que pràcticament sentencia la Lliga, i va dir que la sensació amb què marxa del Santiago Bernabéu és d'"injustícia màxima", que "la victòria s'ha escapat per circumstàncies adverses " i que l'àrbitre "no ha passat ni desapercebut ni ha encertat". El Barça, ​​que es va avançar en dues ocasions al marcador, va acabar perdent al Santiago Bernabéu amb un gol de Jude Bellingham al minut 90.

La Razón
La Razón

La Vanguardia opta per 4 frases curtes per descriure els resultats electorals: "Duel nacionalista" (per descriure l'empat en escons entre PNNB i Bildu), "La dreta aguanta" (el PP aconsegueix un escó més però no li pren el seu a Vox), "Oxigen per a Sánchez" (els socialistes mantenen el pacte amb el PNB i es converteixen en determinants per governar) i "Podemos i Sumar, KO" (els de Podemos desapareixen i els de Yolanda Díaz només aconsegueixen un escó, quan junts en tenien sis). Fotografia per al noruec Casper Ruud, tercer cap de sèrie del Barcelona Open Banc Sabadell-Trofeu Comte de Godó, que s'ha proclamat per primera vegada campió del torneig després de guanyar aquest diumenge al grec Stéfanos Tsitsipas, cinquè favorit, per 7-5 i 6-3, a una hora i 29 minuts de partit.

La Vanguardia
La Vanguardia

A més de l'esperat titular sobre els comicis bascs, que destaca que el PNB s'assegura el govern amb el suport dels socialistes, El Periódico porta una entrevista al ministre d'Indústria, Jordi Hereu, que treu pit després que la xinesa Chery anunciés que produirà cotxes a la Zona Franca de Barcelona. El també exalcalde de Barcelona considera que aquesta firma "crearà un efecte crida per atraure més inversors" i fa una defensa exacerbada de la reindustrialització de Catalunya i el conjunt d'Espanya. A més, Hereu confia a poder aconseguir un "ampli" consens polític per a una nova llei que, entre d'altres, qüestions "dificulti les deslocalitzacions".

El Periódico
El Periódico

L'Ara qualifica d'"empat històric" els resultats d'EH Bildu i el PNB. Les formacions independentistes catalanes ja han dit la seva sobre els resultats: ERC ha felicitat EH Bildu pels resultats obtinguts. Fonts dels republicans han destacat que "una aposta clarament d’esquerres i independentistes creix fins a registres mai vistos, el seu millor resultat de la història" i han advertit que "l'estatus quo treballarà com fa sempre" per impedir que EH Bildu governi. Per la seva banda, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha felicitat el PNB i el seu candidat a lehendakari, Imanol Pradales. En un missatge a X, ha celebrat el percentatge de vot sobiranista al País Basc, que ha sumat el 56,43% de suports. "Més Euskadi i menys Espanya com a síntesi del que han dit les urnes", ha publicat Turull, que ha detallat que ha fet arribar la seva enhorabona a Pradales.

Ara
Ara

Finalment, El Punt Avui entrevista l'alcalde de Salt, Jordi Viñas, i destaca el següent titular: "La Generalitat ha de plantejar mecanismes de millora educativa a Salt". Sobre les eleccions al País Basc, destaca que el PNB "resisteix l'ascens de l'esquerra abertzale i guanya el duel en vots". El candidat del PNB, Imanol Pradales, va afirmar aquest diumenge que els bascos els han donat "la clau del futur" de la societat basca i va afegir que els resultats expressen la "pluralitat" del poble basc, pluralitat que va apuntar que s'ha de "respectar i fomentar". En aquesta línia, el president del partit, Andoni Ortuzar, va afegir que la societat basca ha optat per un govern liderat pel PNB "i un govern plural".

El Punt Avui
El Punt Avui
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!