Coneix alguns dels millors metges cardiòlegs que exerceixen als hospitals públics i privats de Catalunya, segons els experts de ConSalud. Un llistat que s'ha elaborat en funció de l'activitat assistencial i l'activitat investigadora i docent dels sanitaris.
A continuació, els 10 millors cardiòlegs de Catalunya.
D'esquerra a dreta i de dalt a baix, els doctors Antonio Berruezo, Josep Brugada, María Elisa Matiello, Xavier Ruyra, Marta Sitges, Pilar Tornos, Josefa Rafel, Fernando Worner, Antoni Bayés i Josep Comín / ConSalud
Antonio Berruezo Sánchez
Institut del Cor Quirónsalud Teknon
El doctor Berruezo és especialista en arrítmies de l'Institut del Cor Teknon, concretament ocupa el càrrec de director del departament. Al llarg de la seva trajectòria ha liderat i coordinat l'activitat assistencial i científica de la Unitat d'Arrítmies Ventriculars a l'Hospital Clínic de Barcelona durant els últims 15 anys. El cirurgià forma part del grup d'especialistes encarregats de redactar les guies de tractament de les arrítmies cardíaques per a les societats científiques americanes, europees i asiàtiques, i ha escrit al voltant de 200 articles d'investigació en revistes de reconegut prestigi internacional.
Berruezo ha descrit i desenvolupat nombroses eines diagnòstiques que s'adopten a la pràctica diària a la majoria d'unitats d'arrítmies del món. També és reconegut per la seva activitat en la prevenció i el tractament de la mort sobtada, implant de marcapassos i desfibril·ladors. La seva trajectòria professional s'ha configurat en diversos centres, com l'Hospital Universitario Puerta del Mar de Cadis, on va exercir com a director de la Unitat d'Arrítmies i del Laboratori d'Electrofisiologia Cardíaca del Servei de Cardiologia entre 2003 i 2005, a més de treballar en l'Hospital Universitario Fundación Jiménez Díaz o a l'Hospital Universitario Ramón y Cajal, ambdós a Madrid.
Josep Brugada Terradellas
Hospital Universitari Sant Joan de Déu, Hospital Clínic de Barcelona, Centro Médico Teknon i Barnaclínic+
El doctor Brugada es va llicenciar en Medicina i Cirurgia el 1981 per la Universitat de Barcelona, convertint-se en doctor el 1987. Expert en la Síndrome de Brugada, arrítmies o electrofisiologia, entre d'altres, el doctor és cap de la Secció d'Arrítmies del Barnaclínic+ i a l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, a més de ser consultor sènior en cardiologia, arrítmies i mort sobtada a l'Hospital Clínic de Barcelona i exercir en el Centro Médico Teknon. El 1992, juntament amb els seus germans Pedro i Ramón, van descobrir una malaltia responsable de la mort sobtada cardíaca, la qual cosa avui es coneix com la Síndrome de Brugada. És un especialista en el diagnòstic i el tractament mitjançant tècniques com l'ablació per radiofreqüència de taquicàrdies i arrítmies cardíaques, i en la prevenció de la mort sobtada per implantació de marcapassos, desfibril·ladors i resincronitzadors.
La seva trajectòria de més de tres dècades inclou la publicació de 350 articles originals i 10 llibres, a més de realitzar més de 450 presentacions en diferents congressos i organitzar diferents cursos. Algunes de les seves obres han estat reconegudes amb nombrosos guardons com el Premi Rei Jaume I en Medicina Clínica, el Fritz Acker Award de la Sociedad Alemana de Cardiologia o el Premi de l'American College of Cardiology Research, entre d'altres. El doctor Brugada, a més, compta amb una àmplia experiència en l'àmbit de la investigació, amb més de 20 projectes, i la docència, dirigint diverses tesis doctorals i acompanyant com a mentor nombrosos fellows internacionals en Electrofisiologia i Arrítmies. Ha presidit l'European Heart Rhythm Association (EHRA) i és el responsable d'Electrofisiologia i Arrítmies en el Comitè Científic doni-la Societat Europea de Cardiologia (ESC).
María Elisa Matiello
Hospital Universitari General de Catalunya
La doctora Matiello es va llicenciar en medicina i cirurgia a la Universitat Estadual de Rio de Janeiro (1998), especialista en cardiologia (2003) i especialista en electrofisiologia i estimulació cardíaca. Actualment, és metgessa adjunta de la Unitat d'Arrítmies de l'Hospital Clínic de Barcelona i de l'Hospital General de Catalunya, de la Unitat d'arrítmies, Electrofisiologia i Estimulació cardíaca.
Del 1998 al 2003 va ser metgessa Interna Resident de Cardiologia a l'Institut Nacional de Cardiologia de Rio de Janeiro. Del 2004 al 2008 va continuar com a metgessa en Electrofisiologia i estimulació cardíaca a l'Hospital Clínic de Barcelona. Del 2008 al 2009 va estar treballant com a metgessa adjunta de la Unitat d'Arrítmies de l'Hospital del Mar. Del 2008 al 2011, com a metgessa adjunta al Departament d'arrítmies cardíaques de l'Hospital Universitari Arnau de Villanova i des de 2011, és metgessa adjunta del Departament d'arrítmies cardíaques de l'Hospital Clínic de Barcelona i de l'Hospital General de Catalunya.
Xavier Ruyra Baliarda
Hospital Universitari Germans Trias i Pujol
Aquest metge especialista en Cirurgia Cardiovascular és cap del servei de Cirurgia Cardíaca del Centro Mèdico Teknon -director de l'Institut del Cor Quirónsalud Teknon- i també de l'Hospital Universitari Trías i Pujol de Badalona -actualment en excedència. El doctor és un dels experts més importants en reparació de vàlvules cardíaques, evitant així la seva substitució per pròtesis artificials i també en cirurgia cardíaca mínimament invasiva i en cirurgia cardíaca sense transfusions, per al que ha desenvolupat múltiples tècniques quirúrgiques amb mínima agressió per al cor i de ràpida recuperació postoperatòria, sent expert en la complexa operació de Ross i en cirurgia de reconstrucció de les cavitats cardíaques.
Compagina la cirurgia amb la docència a la Universitat Autònoma de Barcelona, on és professor associat de Cirurgia Cardíaca. Ha publicat més de cinquanta articles en revistes especialitzades i diversos capítols de llibres, a més de participar en diverses conferències i congressos a nivell internacional i idear diferents patents en el camp de la substitució valvular. Ruyra és el president i fundador de CardioDreams, una organització sense ànim de lucre que neix amb l'objectiu d'operar del cor persones sense recursos de països en vies de desenvolupament, promoure projectes de prevenció de salut cardiovascular en la dona i realitzar formació en l'àmbit de la cirurgia cardíaca.
Marta Sitges Carreño
Institut Cardiovascular de l'Hospital Clínic
La doctora Sitges es va llicenciar en medicina l'any 1993 a la Universitat Autònoma de Barcelona i es va doctorar l'any 2003 a la Universitat de Barcelona. Es va treure l'especialitat en cardiologia (1999), a l'Hospital Clínic de Barcelona. La doctora va fer un Fellowship l'any 2000 en el Cardiovascular Imaging Center, The Cleveland Clinic Foundation (Cleveland, USA). Amb més de 20 anys d'experiència, la doctora és especialista en cardiologia esportiva, imatges cardíaques, diagnòstic no invasiu de malalties del cor, malaltia valvular cardíaca i en arrítmies cardíaques i teràpia de resincronització.
Sitges és directora de l'Institut Cardiovascular de l'Hospital Clínic de Barcelona i en l'àmbit de la investigació és autora de més de 200 publicacions científiques nacionals i internacionals, autora de més de 25 capítols de llibres, investigadora principal en més de 20 projectes d'investigació, directora de 12 projectes de doctorat i ha participat en més de 200 reunions científiques nacionals i internacionals.
Pilar Torns Mas
Hospital Quirónsalud Barcelona
Llicenciada en medicina a la Universitat Autònoma de Barcelona (1974) amb excel·lent i premi extraordinari. Doctora en medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona amb excel·lent Cum Laude i Premi extraordinari (1977). Resident en Medicina Interna i Cardiologia a l'Hospital General Vall d'Hebron, Barcelona (1975-76-77); Resident i Research Associate en el Servei de Cardiologia de la Universitat de Flinders (South Australia) (1978); Metgessa adjunta del Servei de Cardiologia de l'Hospital General Vall d'Hebron, Barcelona des de 1979; Cap Clínica de Cardiologia de l'Hospital General Universitari Vall d'Hebron des de 1986 i, actualment, és la cap de cardiologia a l'Hospital Quirónsalud de Barcelona.
Per concurs d'oposició, des de març de 1986 exerceix com a professora titular a temps complet a la Universitat Autònoma de Barcelona i disposa del certificat d'acreditació per a l'accés al Cos de Catedràtics d'Universitat. Al llarg dels últims anys, ha publicat a nombroses revistes especialitzades en cardiologia.
Josefa Rafel Rivera
Hospital Universitari Sagrat Cor
La doctora Rafel es va llicenciar en medicina a la Universitat de Barcelona l'any 1982. El 1999 es va treure el títol d'especialista en Cardiologia. La seva experiència passa pel Consorci Sanitari de Mataró, on va treballar com a metgessa adjunta del Servei d'Urgències (1989 - 1995), a l'Institut d'Estudis de la Salut Departament de Sanitat i Seguretat Social i com a professora col·laboradora al Seminari d'Actualització en Hipertensió Arterial (1998).
A l'actualitat, treballa com a cap de servei a l'Hospital Universitari Sagrat Cor, com metgessa adjunta del Servei de Cardiologia des de gener de 1991. Un treball que el compagina com a metgessa del Servei de Medicina Nuclear, Ergometríes Isotòpiques a l'Hospital del Mar (CRC) des de juny de 2000. Rafel és especialista en tècniques com l'ecocardiograma Doppler Color, l'ergometría i les ergometríes isotòpiques. És, alhora, col·laboradora docent de l'assignatura de malalties de l'aparell circulatori des de 1998 a la Universitat de Barcelona i ha publicat nombrosos articles i participat en congressos i ponències. La doctora Rafel va rebre el premi "Jaume Aiguader i Miró" 1989, per l'Acadèmia de Ciències metgesses de Catalunya i les Balears.
Fernando Worner
Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida
Doctor en Medicina per la Universitat de Barcelona, el doctor Worner es va especialitzar en Cardiologia a l'Hospital Universitari Vall d'Hebron. Des d'aleshores, ha desenvolupat la seva tasca assistencial a l'Hospital de la Vall d'Hebron, en el Provincial de Múrcia, a l'Hospital Universitari de Bellvitge i a l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, on actualment és cap de Servei de Cardiologia.
Al llarg de la seva trajectòria, ha centrat la seva especialitat en l'Hemodinàmica Cardíaca i en l'Atenció de Cures Intensives Cardiològiques. A més, en l'àmbit de la investigació experimental bàsica és un referent en Electrofisiologia de la Isquèmia Miocárdica.
Toni Bayés-Genís
Institut del cor del Germans Trias i Pujol
El doctor Bayés-Genís és una eminència en la seva àrea de treball, la cardiologia. Llicenciat i doctorat en medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona, compta amb una àmplia experiència al sector professional, com a investigador i docent a la mateixa universitat on va estudiar. El doctor ha creat un total de 8 patents internacionals i col·labora activament amb empreses biotecnològiques.
Actualment, és coordinador del Grup ICREC, Insuficiència Cardíaca i regeneració cardíaca, un grup d'investigació que destaca per la seva publicació, l'any 2002, de la primera evidència de capaçitat regenerativa del cor. El doctor és també el President de la Societat Catalana de Cardiologia i membre actiu de diverses organitzacions. Ha col·laborat en més de 150 congressos nacionals i internacionals i ha publicat més de 200 treballs per a la SCI. El doctor Bayés-Genís és el Director iCor i el cap de Servei de Cardiología.
Josep Comín Colet
Hospital Universitari de Bellvitge
Actualment, el doctor Comín és el cap del Servei de cardiologia de l'Hospital Universitari de Bellvitge. La seva formació comença quan es llicencia en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona el 1992. Va ser resident de Medicina Interna al Regne Unit; Metge adjunt d'urgències a l'Hospital d'Igualada; Metge resident de Cardiologia a l'Hospital de Bellvitge; Especialista en Cardiologia a l'Hospital General d'Igualada; Metge adjunt de l'equip d'insuficiència Cardíaca i Trasplantament cardíac de l'Hospital de Bellvitge i adjunt del Servei de Cardiologia de l'Hospital del Mar. Comín també va ser director del Grup d'Investigació Biomèdica en Malalties del Cor de l'Institut d'Investigació de l'Hospital del Mar; Cap de la Secció de Insuficiència Cardíaca; Professor Associat del Departament de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona; Doctor en Medicina Interna per la Universitat Autònoma de Barcelona; Vicepresident de la Societat Catalana de Cardiologia i membre de la Junta directiva de la Secció d'Insuficiència Cardíaca de la Societat Espanyola de Cardiologia.
La seva activitat professional transcorre com a facultatiu especialista del Servei de Cardiologia de l'Hospital Universitari de Bellvitge i Cap Clínic en funcions de la Secció d'Insuficiència Cardíaca Crònica. És el Director del Programa d'Atenció Integrada a la Insuficiència Cardíaca Comunitària de l'Hospital de Bellvitge i, alhora, professor associat del Departament de Ciències Clíniques de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona. El doctor és també investigador del Grup d'Investigació en Malalties Cardiovasculars de l'IDIBELL i membre del Comitè Editorial de la Revista Espanyola de Cardiologia i d'Heart Failure Association de la European Society of Cardiology.