Coneix alguns dels millors metges de Neurocirurgia que exerceixen als hospitals públics i privats de Catalunya, segons els experts de ConSalud. Un llistat que s'ha elaborat en funció de l'activitat assistencial i l'activitat investigadora i docent dels sanitaris.
A continuació, els 10 millors neurocirurgians de Catalunya.
Enrique Ferrer Rodríguez
Neurologia Ferrer i Hospital Quirónsalud Barcelona
Enrique Ferrer Rodríguez és doctor en Medicina i Cirurgia per la Universitat Autònoma de Barcelona i té més de 40 anys d'experiència. Durant 23 anys, ha estat cap del Servei de Neurocirurgia de l'Hospital Clínic de Barcelona. I fins a 2020 va ser cap de Neurocirurgia de l'Hospital Sant Joan de Déu. A nivell nacional i internacional, destaca per haver introduït la neuroendoscòpia i haver impulsat la Neurocirurgia Mínimament Invasiva. A més, ha ocupat càrrecs de responsabilitat en diverses entitats, arribant a presidir la Societat Espanyola de Neurocirurgia. També és expert en cirurgia mínimament invasiva cranial i espinal.
Entre les seves pràctiques més habituals destaquen els traumatismes crani-encefàlics, malalties cervell-vasculars, tumors cerebrals i medul·lars, malformacions congènites, epilèpsia, parkinson, patologia de la columna vertebral, hidrocefàlies i el tractament quirúrgic del dolor intractable. El doctor també compagina la seva activitat professional com a metge a l'Hospital Quirónsalud de Barcelona i com a cap del Servei de Neurocirurgia de l'Hospital Clínic de Barcelona amb la docència universitària, com a professor titular de Neurocirurgia a la Universitat de Barcelona. Finalment, escau destacar que compta amb més de 60 publicacions en la premsa especialitzada, més de 300 presentacions i comunicacions en congressos mèdics i ha participat en 30 projectes d'investigació neuroquirúrgica.
Cristian de Quintana Schmidt
Neurocirurgia Barcelona i Hospital Universitari Dexeus
El doctor Quintana és un prestigiós especialista en Neurocirurgia que compta amb més de 10 anys d'experiència en la professió i una extensa formació en diferents camps de l'especialitat, havent adquirit els seus coneixements en centres de prestigi de Catalunya, França i Itàlia. Al llarg de la seva trajectòria, ha combinat la tasca assistencial amb la docència, organitzant diversos cursos de l'especialitat. També desenvolupa una important activitat investigadora, formant part de diferents projectes com a investigador, molts d'ells encara en curs.
D'altra banda, escau subratllar que ha dut a terme una activa tasca divulgadora, sent autor de nombrosos articles científics sobre Neurocirurgia i havent participat com a ponent assidu en congressos, alguns dels quals organitzats per ell mateix. A més, Quintana ha exercit en centres de prestigi de la ciutat de Barcelona com la Clínica Quirón, l'Hospital Mútua de Terrassa i Parc Taulí de Sabadell, la Clínica del Vallès o l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Actualment, és Neurocirurgià a l'Hospital Universitari Dexeus, a l'Hospital Universitari General de Catalunya, a l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, a l'Hospital Sanitas CIM, on és responsable del servei de Neurocirurgia, i en Neurocirurgia Barcelona.
Bartolomé Oliver Abadal
Neuroinstitut, Centre Mèdic Teknon
Bartolomé Oliver és doctor en Medicina i Cirurgia per la Universitat Autònoma de Barcelona i especialista en Neurocirurgia des de 1979. El doctor és tota una eminència en el camp de la cirurgia endoscòpica transnasal (a través dels orificis nasals), acumulant una gran experiència en aquest tipus d'intervencions. També és reconegut per les seves cirurgies a la base del crani, així com per les seves operacions per a tumors cerebrals, cirurgies de columna i cirurgia del TOC.
El doctor Oliver també és codirector de dues unitats de reconegut prestigi internacional ubicades a Centre Mèdic Teknon, Neuroinstitut Oliver & Associats i Unitat ICC Chiari. De fet, la primera d'elles és pionera en la implementació de la millor tecnologia robòtica com a tècnica mínimament invasiva. I és l'únic centre del sud d'Europa dotat del sistema Reinassance de Mazor Robotics. Amb tot, el doctor Oliver és el President de l'European Skull Base Society.
Bartolomé Fiol Busquets
Neurocirurgia Barcelona i Hospital Universitari General de Catalunya
El doctor Fiol Busquets és un prestigiós especialista en Neurocirurgia amb més de 20 anys d'experiència en la professió. És expert en cirurgia de l'epilèpsia, cirurgia endoscòpica, nasosinusal i tumors cerebrals, entre altres patologies i processos neurològics. Al llarg de la seva carrera, ha combinat el servei assistencial amb una important feina investigadora i divulgativa, tot essent ponent assidu en congressos de l'especialitat i autor de diverses publicacions nacionals i internacionals.
Des de l'any 2005, forma part de l'equip de neurocirurgians de l'Hospital Universitari Dexeus i des de 2006 també de l'Hospital Universitari General de Catalunya. A més, també exerceix a Neurocirurgia Barcelona.
José Poblete Carrizo
Hospital El Pilar i BarnaClinic
El doctor Poblete Carrizo, llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat Nacional de Córdoba-Argentina, és especialista del servei de Neurocirurgia. També és professor Associat de Neurocirurgia de la Universitat de Barcelona des de 2006 i professor del Fellowship en Cirurgia del Raquis. A més, compta amb el diploma de postgrau Universitat de Barcelona i és membre titular de la Societat Espanyola de Neurocirurgia (SENEC). Cal esmentar que és col·laborador docent en l'assignatura optativa "Fonaments de Tècnica Quirúrgica en Neurocirurgia" des del 2003 a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona. Les seves àrees d'interès són la Neurocirurgia general, tumors cerebrals, endoscòpia cerebral, endoscòpia de base de crani, cirurgia espinal mínimament invasiva (MIS), microcirurgia lumbar i cervical en règim de cirurgies de curta estada, i tumors raquidis.
José Poblete Carrizo també ha destacat per ser el doctor neurocirurgià de l'equip medicoassistencial del Circuit de Montmeló, Formula 1 Internacional i Mundial de Motociclisme des de l'any 2000 i per obtenir el premi al millor projecte d'Investigació Espanyola en Neurocirurgia: "Escenari Infecciós en la patogènia de la malaltia discal" dels Laboratoris ESTEVE el maig de 2006. En aquesta línia, el doctor també va aconseguir el Premi SIXTO OBRADOR 2009, concedit per la SENEC (Societat Espanyola de Neurocirurgia), el maig de 2009.
Josep González Sánchez
Hospital Clínic de Barcelona
El doctor González és un destacat neurocirurgià amb més de deu anys d'experiència. És especialista en patologia neurooncològica i cirurgia del raquis. Actualment, és responsable de patologia neurooncològica a l'Hospital Clínic de Barcelona i Neurocirurgià en l'Institut Universitari Quirónsalud Dexeus.
Ha combinat la seva activitat laboral amb la docència, sent així professor clínic a l'Hospital Clínic Barcelona i professor del Màster de Biologia Molecular, secció tumors cerebrals de la Universitat de Barcelona.
Maria Antonia Poca Pastor
Institut d'Investigació Vall d'Hebron
La doctora Poca Pastor, llicenciada en Medicina i Cirurgia i especialista en Neurocirurgia, treballa al Servei de Neurocirurgia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron. Actualment, és la cap Clínica de Neurocirurgia i responsable de la Unitat de Neurocirurgia Pediàtrica.
D'altra banda, la doctora també es dedica a l'ensenyament. Així, és professora associada de la Universitat Autònoma de Barcelona i cocoordinadora de la Unitat d'Investigació de Neurotraumatologia i Neurocirurgia (UNINN) de l'Institut d'Investigació Vall d'Hebron.
Pablo Clavel
Institut Clavel
L'any 2011, després de diversos anys treballant en hospitals públics i privats, el doctor Clavel va decidir crear l'Institut Clavel, ubicat a l'Hospital Quirónsalud Barcelona. Avui dia, és un centre de referència en cirurgia de columna. Clavel ha format un equip de professionals altament qualificats, centrats sempre en la recerca de les millors solucions per a les patologies de columna i de crani, en les que són especialistes. Un dels valors que els defineixen és el tracte al pacient, que consideren fonamental en la professió.
En aquest context, convé recalcar que l'Institut Clavel li ha permès crear la Fundació Clavel, un projecte que fa realitat el desig d'ajudar aquells que més ho necessiten. Realitzen missions en països en vies de desenvolupament com Etiòpia i entre els seus objectius està formar metges perquè puguin fer operacions de columna i cerebrals de forma autònoma.
Ramón Florensa
Neurocirurgia Avançada Barcelona i Centre Mèdic Teknon
El doctor Florensa, llicenciat en Medicina i cirurgia per la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona l'any 1974, treballa com a neurocirurgià a Hospital Quirón-Teknon de Barcelona. Des de fa més de 35 anys, Florensa es dedica plenament a la cirurgia de columna. De fet, ha estat pioner en la introducció de tècniques percutànies com la quimionúcleolisis, la discectomia percutània, aplicació de làser díode per a l'hèrnia discal així com la microcirurgia amb microscopi i endoscòpia. També ha estat pioner en l'artroplàstia per a l'hèrnia discal i en la cirurgia guiada amb navegador de la columna. Quant a l'àmbit acadèmic, el doctor és assistent habitual en congressos de la Societat Espanyola, Americana i Francesa de Neurocirurgia, ha realitzat diferents publicacions sobre columna i ha fet diverses presentacions científiques en congressos.
Respecte a la seva trajectòria, es va doctorar en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona l'any 1993 i es va formar com a neurocirurgià al Servei de Neurocirurgia de l'Hospital del Mar com a metge resident i posteriorment com a metge adjunt fins a 1987 en què va passar amb el mateix càrrec a l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol en guanyar la plaça per concurs oposició. El 1998 va passar a ocupar la plaça de cap de Secció i el 2005 la de Cap de Servei del mateix Hospital fins a 2013.
Jesús Lafuente
Hospital QuirónSalud Barcelona, Hospital del Mar i Hospital Universitari Sagrat Cor
Actualment, el doctor Lafuente, llicenciat a Barcelona en Medicina i Cirurgia el 1992 per la Universitat Autònoma de Barcelona, presideix la Societat Europea de Neurocirurgia (EANS) i la Societat Catalana de Neurocirurgia. Però pel que fa a la seva dilatada trajectòria, val la pena destacar la seva estada al Regne Unit. Allà, durant dotze anys, va treballar com a metge adjunt en diversos hospitals, es va formar com a neurocirurgià i va obtenir l'especialitat en Neurocirurgia. Allà també va fer la seva tesi doctoral sobre la primera pròtesi discal cervical.
Ja a Catalunya, de 2005 a 2008, va exercir com a metge adjunt a l'Hospital Josep Trueta, on va contribuir a la continuïtat de l'endoscòpia neuroquirúrgica, al tractament de columna integral i al tractament de l'Oncologia Neuroquirúrgica pediàtrica. Des de 2017, és el president de la Societat Europea de Neurocirurgia (EANS), així com de la Societat Catalana de Neurocirurgia. També ha dut a terme més de 30 publicacions nacionals i internacionals, a més de ser l'autor de diversos capítols a 12 llibres especialitzats en patologia de columna, i cerebral. Finalment, escau pot esmentar que el 2003 va rebre el "Premi Mario Boni" al millor treball d'investigació durant el Congrés de la Societat Europea d'Investigació de Columna Cervical (CSRS).