Coneix alguns dels millors metges d'Oftalmologia que exerceixen als hospitals públics i privats de Catalunya, segons els experts de ConSalud. Un llistat que s'ha elaborat en funció de l'activitat assistencial i l'activitat investigadora i docent dels sanitaris.
A continuació, els 10 millors oftalmòlegs de Catalunya.
Amadeu Carceller Guillamet
Hospital Quirónsalud de Barcelona
El Dr. Amadeu Carceller Guillamet compta amb una extensa experiència en la cirurgia del glaucoma i de la cataracta, àmbits on el seu principal objectiu és minimitzar els riscos i obtenir el màxim rendiment visual de la intervenció quirúrgica per corregir tot defecte òptic present. Actualment, el Dr. Carceller és el director del Servei d'Oftalmologia de l'Hospital Quirónsalud de Barcelona, càrrec que ocupa des de fa gairebé tres lustres.
Sobre la seva trajectòria, escau destacar que va ser adjunt en excedència del Departament de Glaucoma d'Hospital Universitari Vall d'Hebrón de Barcelona, que va dirigir el servei d'Oftalmologia de 2008 a 2020. I, a nivell quirúrgic, destaca per la seva gran experiència en el maneig de les tècniques per al control del glaucoma (trabeculectomía, cirurgia no perforant, implants de drenatge, cirurgia amb làser díode, implants de drenatge supracoroidal, etc). A més, el Dr. Amadeu Carceller ha participat en diverses presentacions orals i vídeos en nombrosos congressos.
Elena Barraquer Compte
Centre d'Oftalmologia Barraquer
La doctora Barraquer és presidenta de la Fundació Elena Barraquer, que va crear l'any 2017, i especialista en cirurgia de cataracta i cirurgia reactiva del Centre d'Oftalmologia Barraquer. Pel seu treball i dedicació, la Dra. Elena Barraquer va rebre, a finals de 2018, de mans de la Reina Sofía, el Premi Excel·lència de l'Institut Espanyol Reina Sofia. I és que és pionera a introduir al nostre país les primeres lents intraoculars (LIO) en càmera posterior i de l'extracció extracapsular de la cataracta.
La trajectòria de Barraquer és plena d'experiències internacionals. Va llicenciar-se en Medicina i Cirurgia per la Universitat Autònoma de Barcelona el 1977, per continuar posteriorment la seva formació a l'Hospital Universitari Vall d'Hebrón de Barcelona. Però, en acabar el seu aprenentatge a l'Hospital Vall d'Hebron, va marxar als Estats Units amb una beca d'investigació del National Eye Institute (NIH) a Bethesda, Maryland. Després, va continuar com a fellow al laboratori de Patologia Ocular del Wilmer Eye Institute, a Baltimore. També va estar com a resident de Medicina Interna al Sinai Hospital de Baltimore i com a metgessa resident en Oftalmologia al Massachusetts Eye&Ear Infirmary de Boston. Més tard, es va traslladar a Miami per realitzar durant dos anys un fellow de Còrnia en el Bascom Palmer Eye Institute, i, posteriorment, es va instal·lar a la ciutat italiana de Torí a finals dels vuitanta.
Elena Millá Griñó
Hospital Clínic de Barcelona
La doctora Millá és actualment metgessa i consultora al Servei d'Oftalmologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, coordinadora de docència de l'Institut Clínic d'Oftalmologia (ICOF) i professora associada a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona. Respecte a la seva formació, és especialista en Oftalmologia per l'Hospital de Bellvitge i compta amb un màster en genètica oftalmològica en la Université de Lausanne.
La doctora Millá realitza més de 250 intervencions de cataractes anuals i 160 intervencions de cirurgia del glaucoma. A més, ha treballat com a especialista en Glaucoma a l'Hôpital Jules Gonin de Suiza i a l'Institut Comtal d'Oftalmologia. I és autora de múltiples articles en revistes amb factor d'impacte, capítols de llibres i publicacions científiques. També ha participat en més de 100 conferències nacionals i internacionals, ha moderat taules i ha estat presidenta de sessions científiques. Finalment, escau subratllar que és oftalmòloga de referència de l'Associació de Glaucoma per a afectats i familiars (AGAF).
Jose María Caminal Mitjana
Hospital Universitari de Bellvitge i Centre Mèdic Teknon
Des de l'any 1994, el doctor Caminal forma part del Servei d'Oftalmologia de l'Hospital Universitari de Bellvitge, on, a més, exerceix el càrrec de Cap de Servei i s'encarrega de la Unitat d'Oncologia Ocular. Alhora, des de l'any 2000, col·labora amb l'equip de l'Institut Oftalmològic Teknoftal del Centre Mèdic Teknon.
D'altra banda, combina l'assistència hospitalària amb l'activitat docent, com a professor a la Universitat de Barcelona, i la investigació en col·laboració amb l'equip de professionals de l'IDIBELL. A tot això, cal afegir la seva tasca com a coordinador i investigador principal del projecte d'investigació actual del grup Barcelona Melanoma Uveal.
Finalment, quant a la seva formació acadèmica, és llicenciat en Medicina per la Universitat de Barcelona (1988) i va completar l'especialitat d'Oftalmologia l'any 1993 a l'Hospital Universitari de Bellvitge. A més, és doctor Cum Laude per la Universitat de Barcelona l'any 2000 i el 2014 va obtenir el màster en Direcció d'Institucions Sanitàries per la Universitat Autònoma de Barcelona.
Antonio Sabala Llopart
Hospital Universitari Germans Trias i Pujol
El doctor Sabala és oftalmòleg especialitzat en el tractament de malalties de la superfície ocular, cirurgia del cristal·lí i de la còrnia. Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Navarra el 1991, va cursar la seva especialització en Anglaterra durant sis anys, al Manchester Royal Eye Hospital, on va obtenir el títol de Specialist Training i Member de Royal College of Ophthalmologists.
Els últims tretze anys els ha dedicat al tractament i investigació en el camp de les malalties de la còrnia, amb especial interès en les malalties inflamatòries de la superfície ocular, la cirurgia lamel·lar corneal (DSAEK, DMEK i DALK) i l'ull sec. Així mateix, ha participat en estudis, publicacions i conferències nacionals i internacionals. El doctor Sabala també pertany a tres societats específiques d'aquesta subespecialitat i és revisor de dues revistes d'Oftalmologia.
En l'actualitat, és Cap del Servei d'Oftalmologia de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i professor associat d'Oftalmologia de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Alfredo Adán Civera
Hospital Clínic de Barcelona
Amb més de 30 anys de pràctica, el doctor Adam és el cap d'Oftalmologia de l'Hospital Clínic de Barcelona i el director de l'Institut d'Oftalmologia (ICOF). Una activitat que compagina amb la docència com a Catedràtic de la Universitat de Barcelona, en la qual es va doctorar el 1991. Concretament, està especialitzat en uveïtis, degeneració macular relacionada amb l'edat, retina i cirurgia vítria.
D'altra banda, fa més de 25 anys que el Dr. Adam realitza més de 500 cirurgies anuals. Igualment, és autor de més de 150 publicacions científiques nacionals i internacionals, de més d'una desena de llibres i 50 capítols. I realitza una mitjana de 50 conferències internacionals a l'any.
Elena Jurado
Hospital Universitari Vall d'Hebron
La doctora Jurado és una prestigiosa especialista en Oftalmologia membre del Departament d'Estrabisme i Neurooftalmologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebrón. Compta amb una dilatada experiència i una extensa formació en diferents camps de l'especialitat. Així doncs, és experta en Oftalmologia pediàtrica i en estrabisme, havent cursat un Màster sobre això per la UAB-IMO.
Al llarg de la seva carrera, ha combinat la tasca assistencial amb la docència, sent professora associada de la Universitat Autònoma de Barcelona i exercint l'activitat assistencial com a adjunta en Oftalmologia Pediàtrica i Estrabisme a l'Hospital Sant Joan de Déu, l'Hospital de Granollers i finalment, a l'Hospital Universitari Vall d'Hebrón com a especialista des de setembre de 2016.
Borja Corcóstegui Guraya
Institut de Microcirurgia Ocular IMO
Certament, el doctor Corcóstegui és una eminència en la cirurgia oftalmològica. En aquest sentit, despunta en els tractaments de despreniment de retina, retinopatia diabètica, DMAE, tumors intraoculars, uveïtis, patologia vascular retiniana, patologia macular diabètica, cossos flotants i centellejos. A més, és soci fundador i director mèdic de l'Institut de Microcirurgia Ocular (IMO), president de la Fundació IMO i director del Consell Científic de l'European School of Advanced Studies in Ophtalmology de Lugano (Suïssa).
En el camp de la docència, és titular de la Càtedra IMO de la Universitat de Barcelona i professor del seu Màster en Retina i Vitreo, ha participat com a ponent en 118 conferències en universitats espanyoles, europees i nord-americanes, entre altres. Amb tot, és autor de tres llibres i de 28 publicacions en revistes espanyoles i estrangeres.
Mercè Guarro
Hospital Universitari General de Catalunya, Hospital Universitari Sagrat Cor, Hospital de Granollers i Institut OMIQ
La doctora Mercè Guarro va obtenir la seva llicenciatura a la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona el 1988. Es va especialitzar en Oftalmologia el 1993, sent les seves àrees d'interès la cirurgia de la cataracta complexa i el glaucoma. Va completar un Fellowship en cirurgia de cataracta amb J. L. Pearce al Regne Unit. Tota aquesta preparació li ha permès ser investigadora principal en molts assajos d'investigació de cirurgia de glaucoma i cataracta. I gràcies a la seva dedicació, va dissenyar i va implantar un dels primers programes de garbellament per a la retinopatia diabètica en l'àrea de Barcelona.
A dia d'avui, exerceix com a consultora cirurgiana amb especial interès en casos de cirurgia de cataracta complexa i reconstrucció del segment anterior. També és responsable del Servei d'Oftalmologia tant a l'Hospital Universitari General de Catalunya com a l'Hospital Universitari Sagrat Cor de Barcelona. A més, és cap del Departament d'Oftalmologia de l'Hospital de Granollers i directora de l'Institut Oftalmologia Mèdica i Quirúrgica (OMIQ), servei d'aquesta especialitat dels hospitals universitaris Sagrat Cor i General de Catalunya.
Carlos Vergés
Hospital Universitari Dexeus
El doctor Vergés es va llicenciar en Medicina i Cirurgia a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona el 1980. Una vegada graduat, es va traslladar a Boston per realitzar investigació bàsica en Oftalmologia. Als Estats Units també va realitzar un doctorat en Biologia a l'Harvard University i la Tesi Doctoral sobre els mecanismes de secreció lacrimal amb què va guanyar el Premi Nacional d'Investigació (1983).
Després del seu període d'investigació bàsica, va realitzar l'especialitat d'Oftalmologia entre Barcelona i Boston. A totes aquestes experienciès cal sumar un Fellow en Còrnia al Departament d'Oftalmologia de l'Harvard Medical School (Massachusetts Eye and EarInfirmary, 1985) i en Patologia Ocular al Moorfield Eye Hospital de Londres i l'Hôpital de Dieu de Paris (1986). Per acabar d'ampliar el seu coneixement, va realitzar el Màster en Direcció de Serveis Hospitalaris el 1990 per ESADE. En l'actualitat, el doctor Vergés dirigeix el servei d'Oftalmologia de l'Hospital Universitari Dexeus.