Avui és el Dia Mundial de la Lluita contra la Sida i segons les dades del Ministeri de Sanitat, gairebé el 50% dels nous casos del VIH es diagnostiquen tard i fins i tot un 13% dels afectats podrien no saber que són portadors. Unes xifres que allunyen a l'Estat espanyol de l'objectiu 95-95-95 d'ONUSIDA, que cerca que el 95% de les persones amb el VIH estiguin diagnosticades, el 95% en tractament i, almenys, el 95% amb càrrega viral indetectable. Per aquesta raó, és fonamental potenciar l'ús de mesures preventives com el preservatiu, educar la població més jove perquè coneguin els riscos i conscienciar la població de la necessitat de realitzar-se la prova.

"Aquest els 2021 es compleixen 40 anys del primer cas del VIH positiu a Espanya. Una pandèmia que ha segat ja la vida de més de 40 milions a tot el món. Curiosament, quatre dècades després, estem entaulant una lluita cara a cara contra una altra pandèmia, el Covid-19, que ens ha ensenyat que, si no posem tots de part nostra, serà impossible vèncer-lo. En el cas del VIH, avui dia, tenim molts mecanismes per prevenir, detectar i minimitzar el risc en cas d'infecció i hem de fer que els grups de risc el sàpiguen i acudeixin als seus centres de referència per realitzar-se la prova de detecció en cas que tinguin algun dubte o considerin que poden ser positius", assenyalen des del Consell General d'Infermeria qui, amb motiu del Dia Mundial de la Lluita contra la Sida, acaba d'alertar de la importància de la detecció de nous casos.

La falta d'informació i educació sanitària, unides a una pèrdua de la percepció de la por, han fet que els més joves (la mitjana d'edat se situa en els 36 anys) redueixin els mitjans per evitar la infecció. Els experts creuen que és necessari educar la població i ho fem des de les edats més primerenques en les escoles, també en els centres de salut i, fins i tot, als hospitals. És imprescindible, a més, que les administracions potenciïn i continuïn finançant les proves diagnòstiques, garantint la gratuïtat i la confidencialitat d'aquestes.

És en aquesta confidencialitat on s'amaga també un dels majors problemes que acompanyen a la infecció pel VIH, l'estigma. Molts dels afectats prefereixen no enfrontar-se a la realitat pel rebuig que, actualment i amb tots els mecanismes que existeixen per frenar l'avenç del virus, continua existint entre la societat.

És clau normalitzar el VIH en la societat, que s'entengui que la clau és un bon control i un bon tractament, on el risc per als altres és zero. Els experts creuen que no es pot permetre que ningú pateixi rebuig a causa d'una afecció sanitària. En aquest cas, parlem del VIH, però és extensible a qualsevol altra malaltia o infecció. De fet, en els últims mesos, hem viscut agressions i assetjament als domicilis a companyes infermeres després de treballar amb pacients Covid-19 per por d'un possible contagi entre els veïns. Una cosa inadmissible. Per tant, de la mateixa manera deure ser-ho en la discriminació de persones VIH en ambients socials, familiars i laborals.

És necessari que la població sigui conscient que existeixen tractaments molt eficaços que porten al virus a ser indetectable i intransmissible. Per això mateix, amb el pas dels anys, s'ha aconseguit que el VIH sigui tractat com un problema de salut crònic i no com un risc mortal per a qui el pateix.