Beure vuit o més begudes alcohòliques per setmana et pot causar morir 13 anys abans que les persones que no consumeixen alcohol, segons un nou estudi de la universitat de São Paulo (Brasil). La investigació, liderada pel doctor Alberto Fernando Oliveira Justo i publicada a la revista Neurology, va analitzar les autòpsies cerebrals de 1.781 participants amb una mitjana d’edat de mort de 75 anys per estudiar l’impacte de l’alcohol al cervell durant l’envelliment. Els resultats conclouen que els grans bevedors redueixen considerablement la seva esperança de vida i augmenten les probabilitats de patir lesions vasculars cerebrals.
Els grans bevedors són aquells que prenen més de 112 grams d'alcohol per setmana (una mica més d'11 mitjanes de cervesa, si fem la conversió), i presenten un 133% més de probabilitats de desenvolupar lesions vasculars en comparació amb els no bevedors, segons mostra l'estudi. L'arterioloscerosi hilarina, una lesió habitual analitzada, provoca l’estrenyiment i l’enduriment dels vasos sanguinis petits del cervell, dificultant el flux de sang i provocant danys al teixit cerebral. Les lesions vasculars es manifesten en àrees de teixit cerebral i s’associen a problemes de memòria i raonament. Entre els participants, els qui presentaven aquest tipus de lesions eren tant els grans bevedors com els que ho havien deixat. Concretament, el 44% dels grans bevedors i el 50% dels exbevedors empedreïts eren positius en lesions vasculars cerebrals, però cal contrastar aquesta dada amb el 40% dels no bevedors i el 45% dels bevedors moderats (consumidors de 7 o menys begudes setmanals).
Biomarcadors de l’Alzheimer i manteniment de la massa cerebral
L’estudi també revela que els grans bevedors tenen un 41% més de probabilitats de presentar cabdells neurofibril·lars o "ovells de tau", una proteïna associada a l'Alzheimer, mentre que els exbevedors empedreïts tenen un 31% més de risc. Addicionalment, la investigació també contradiu l'associació entre el consum excessiu d’alcohol i la reducció de la proporció de massa cerebral, que s'ha considerat habitualment com a certa en el passat. Respecte a aquest índex, que deia referència al deteriorament de les capacitats cognitives, l'estudi no identifica cap relació estadística significativa, ja que només s'aprecia un deteriorament en les capacitats dels exbevedors.
Així doncs, l'estudi destaca que els grans bevedors van morir una mitjana de 13 anys abans que els no bevedors, i remarca que el consum excessiu d'alcohol és perjudicial per al cervell, amb efectes a llarg termini en la memòria i el raonament. "Hem descobert que el consum excessiu d'alcohol està directament relacionat amb signes de lesió cerebral, cosa que pot causar efectes a llarg termini en la salut cerebral, cosa que pot afectar la memòria i la capacitat de raonament", afirma Oliveira Justo. En canvi, la present investigació no presenta evidències pel que fa als canvis en la proporció de massa cerebral i massa corporal, tal com s'havia afirmat en passats estudis. Per últim, Oliveira Justo subratlla la importància de conscienciar sobre els riscos de l’alcohol i implementar mesures per reduir-ne el consum excessiu: "Comprendre aquests efectes és crucial per a la conscienciació sobre la salut pública i per continuar implementant mesures preventives per reduir el consum excessiu d'alcohol".