18 anys amb el càncer en remissió. Aquest dilluns la revista Nature Medicine ha publicat el cas d'una nena després d'una teràpia CAR-T, un tractament que modifica les cèl·lules T (una mena de glòbul blanc que forma part del sistema immunitari) perquè reconeguin i eliminin les cèl·lules canceroses. Aquesta teràpia ha estat aprovada per al tractament de pacients amb alguns tipus de càncers de la sang (com la leucèmia i el limfoma), però ha resultat menys eficaç amb tumors sòlids.
La pacient va participar en un assaig clínic en fase 1 per provar una teràpia CAR-T modificada per tractar un neuroblastoma (un tipus de càncer de cèl·lules nervioses i que pot ser de mal pronòstic) i ha aconseguit remetre el tumor durant gairebé dues dècades, sense necessitat de rebre tractaments addicionals. Els autors n'han fet seguiment i han publicat ara els resultats, que deixen clar que es tracta del cas de remissió de més durada després d'una teràpia d'aquesta mena. Cal tenir en compte que el neuroblastoma és un tipus de tumor sòlid poc freqüent que sol afectar nens i que és una malaltia difícil de tractar, amb altes taxes de recaiguda tot i el tractament.
CAR-T, potencial en tumors sòlids
L'equip del Baylor College, liderat per Helen Heslop, va dur a terme un assaig clínic de fase 1 amb dinou nens amb neuroblastoma, entre el 2004 i el 2009, en el qual van provar cèl·lules T modificades per reconèixer GD2 —una proteïna amb alts nivells d'expressió en el neuroblastoma—. L'assaig de fase 1 va determinar que el tractament era segur, però dotze pacients van morir entre dos mesos i set anys després del tractament per una recaiguda del neuroblastoma. Dels set pacients restants, cinc van continuar en seguiment durant almenys tretze anys després del tractament.
Heslop i els seus companys van observar que el càncer d'una de les pacients ha estat en remissió durant més de 18 anys sense rebre altres tractaments oncològics, fins al punt que ha donat a llum a dos nadons sans. Els científics també han trobat proves que les cèl·lules CAR-T van persistir durant almenys cinc anys en cinc de les persones tractades, inclosa la pacient amb 18 anys de remissió. Així mateix, l'equip afegeix que les cèl·lules CAR-T fetes servir a l'assaig manquen dels elements de disseny de les cèl·lules CAR-T modernes i que és possible que els pacients amb la malaltia activa en el moment del tractament (onze) no s'hagin beneficiat tant com aquells sense evidència de malaltia o amb una càrrega de malaltia menor en el moment del tractament. En qualsevol cas, les dades suggereixen que les cèl·lules CAR-T tenen potencial per proporcionar beneficis a llarg termini a pacients amb tumors sòlids, alhora que aporten coneixements biològics sobre el comportament de les cèl·lules CAR-T que podrien ser informatius per a altres estudis.
L'opinió dels experts
En declaracions recollides pel Science Media Centre (SMC) Espanya, la investigadora del Programa de Tumors Sòlids de la Clínica Universitat de Navarra, Marta María Alonso Roldán, ha destacat la importància de l'estudi perquè aporta dades sobre supervivents llargs "dels quals encara ens queda molt per aprendre". Per a Luis Álvarez-Vallina, de la unitat mixta del Càncer H120/CNIO, aquestes dades "demostren la seguretat de l'estratègia i suggereixen que les cèl·lules CAR-T podrien proporcionar beneficis a llarg termini en pacients amb alguns tipus de tumors sòlids".
Tanmateix, tots dos investigadors lamenten que l'assaig va comptar amb pocs pacients i que calen sèries més àmplies. El catedràtic d'Immunologia de la Universitat de Navarra Ignacio Melero ha assegurat que "és una bona notícia que els pacients tractats amb cèl·lules CAR-T tinguin un benefici clínic sostingut en el temps", sobretot si es pensa que "els CAR-T que es feien servir fa més d'una dècada a Baylor College of Medicine per al tractament del neuroblastoma han estat molt millorats en l'actualitat". "El neuroblastoma és un temible tumor sòlid pediàtric, i que la durada de les remissions que s'obtenen amb el tractament amb CAR-T anti GD2 puguin ser tan llargues és una notícia excel·lent per a la comunitat d'immunoteràpia", ha conclòs l'investigador.