Les 196.800 dosis de la vacuna contra el coronavirus d'AstraZeneca i la Universitat d'Oxford ja són a Espanya. S'administrarà a persones, finalment, d'entre 18 a 55 anys, i s'espera que doni una última empenta a la primera etapa de la campanya de vacunació que, molt probablement, s'allargarà fins al març. Catalunya espera que dilluns que ve arribin aproximadament 31.780 dosis de la vacuna, i poder-les començar a administrar. De fet, Salut explicava divendres que té capacitat per posar 150.000 vacunes anti-Covid al dia. Falta, però, tenir prou dosis per assolir aquest objectiu. Per fer-ho s'emmirallen amb la campanya de la grip que ha assolit un pic màxim de 60.000 vacunes diàries i un total d'1,5 milions de dosis en dos mesos.
Ara bé, la principal diferència amb les vacunes de Pfizer i BioNTech i Moderna és que aquestes dues són d'ARN missatger, mentre que la d'AstraZeneca és de vectors virals no replicants (adenovirus). Salut Pública ha decidit no administrar-la a majors de 55 anys perquè la seva eficàcia no ha estat prou testada. Aquesta tercera vacuna arriba quan la tercera onada continua en descens i després d'haver-se detectat el primer cas de soca brasilera a Espanya.
Catalunya arriba al pic de les UCI
"Estem en una serralada", ha exposat la consellera de Salut, Alba Vergés, preguntada aquest dissabte per si aquesta tercera onada ja ha superat el pic de persones ingressades a les UCI. "En algun moment tenim alguna punta que no és canvi de tendència", ha exposat. Malgrat tot, ha dit que "podem considerar que hem passat el pic, primer l'epidèmic, després l'assistencial".
També explicava la tendència a la baixa del coronavirus el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, des dels Laboratoris Reig Jofré, en una roda de premsa conjunta amb Vergés. Malgrat tot, ja s'ha detectat que l'estimació de la soca britànica a Catalunya és del 17%. És precisament per aquest motiu que la disminució "l'hem de mirar amb cautela", ha exposat Argimon. Bàsicament per la detecció de les noves variants i també, per exemple, els avantatges selectius que té la soca sud-africana respecte a la variant britànica. "Tot el nostre voltant està en situació d'ebullició màxima, molta incidència".
Pròrroga de les restriccions
Tot i el lleuger descens, les restriccions es prorroguen amb algun alleugeriment. A partir de dilluns, Catalunya passarà del confinament municipal al comarcal i ampliarà també les franges d'obertura per a la restauració de l'esmorzar i el dinar. Els gimnasos, per altra banda, reobren amb el 30% de l'aforament, les llibreries i s'autoritza la pràctica de competicions esportives que donen accés a les lligues estatals.