L'Institut d'Investigació de la Sida IrsiCaixa compleix aquest any un quart de segle, en el qual ha passat de convertir-se en un dels centres més prestigiosos en la lluita contra el VIH a erigir-se com a ariet en la batalla contra la pandèmia de la Covid-19.

Impulsat per la Fundació "la Caixa" i la Generalitat, el IrsiCaixa va obrir les seves portes el 1995 per fer front a la sida, que segava llavors més de dos milions de vides cada any, però la recent irrupció del coronavirus l'ha obligat a reciclar-se i a transformar-se en la punta de llança d'un nou virus.

Centre de referència

Amb més d'un miler d'articles científics publicats, col·laboracions amb una seixantena d'institucions reconegudes a tot el món i 200 projectes centrats en l'estudi del VIH i altres malalties relacionades, el IrsiCaixa supera els 25 anys consolidat com a centre de referència internacional sobre malalties infeccioses, afeccions del sistema immunitari, virus emergents i desenvolupament de vacunes.

L'Institut, constituït com a fundació privada sense ànim de lucre, és actualment dirigit pel doctor Bonaventura Clotet, president de la Fundació Lluita contra la Sida i cap del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (Barcelona). La seva ubicació, en l'entorn d'ambdues institucions, li ha permès construir un model que afavoreix la col·laboració entre investigadors, professionals assistencials, pacients i representants de la comunitat per aportar noves solucions i facilitar els avenços cap a l'erradicació de les infeccions.

El Doctor Bonaventura Clotet dirigeix IrsiCaixa / ACN


Actualment, compta amb vuit grups d'investigació i ha passat de set a un centenar de professionals que duen a terme una investigació en coordinació amb instituts científics i assistencials de tot el món per provar de trobar la cura d'una pandèmia, la sida, que continua segant encara milers de vides (1,7 milions l'any passat).

Cursa contra la sida

La investigació d'IrsiCaixa es basa en una estratègia combinada per erradicar la sida basada en cinc línies estratègiques que inclouen aspectes com el desenvolupament de vacunes i d'anticossos contra el VIH, l'enfortiment del sistema immunitari o vies per envellir amb una millor qualitat de vida. Des de l'inici de la pandèmia, la investigació ha canviat molt: s'ha passat de buscar tractaments urgents per salvar la vida de les persones infectades a centrar-se en la curació i la completa erradicació de la malaltia.

"El VIH continua sent una realitat per a moltes persones. Una realitat, tanmateix, que no té a veure res amb la de 1995", ha assenyalat Clotet en al·lusió als grans avenços assolits fins ara, que permeten que la solució estigui cada dia més a prop. Hi ha contribuït IrsiCaixa amb fites com el descobriment de la forma de propagació del VIH a través de l'organisme, el disseny d'una vacuna terapèutica, el desenvolupament d'una spin-off centrada en el desenvolupament d'anticossos sintètics contra el VIH i la coordinació del consorci internacional IciStem, que ha aconseguit dos casos de curació a través del trasplantament de medul·la òssia.

Tot això gràcies a l'anàlisi de més de 110.000 mostres de gairebé 25.000 pacients participants en assajos clínics, que han servit perquè, en el dia d'avui, la sida es consideri una malaltia crònica i l'objectiu sigui aconseguir que les persones amb el VIH no necessitin prendre medicació antiretroviral. Per això, en aquests moments, el focus està posat en estudiar les resistències del virus als tractaments antiretrovirals, l'eficàcia de la vacuna terapèutica dissenyada al laboratori i com eliminar el reservori, el nínxol on s'amaguen els virus i principal obstacle per poder acabar amb aquesta malaltia.

Investigadors d'IrsiCaixa / IrsiCaixa

Arriba la Covid-19

IrsiCaixa no s'ha quedat al marge de l'emergència sanitària provocada per la Covid-19, a la que està col·laborant gràcies al coneixement generat en el del VIH i el sistema immunitari i treballant contrarellotge en 26 projectes d'investigació.

Es tracta d'estudis l'objectiu dels quals és desenvolupar una vacuna, buscar tractaments eficaços i dissenyar test ràpids per detectar la infecció, entre els quals figura un assaig en miniòrgans de pulmó i cervell humans dissenyats en laboratori, un altre amb plasma de pacients convalescents per avaluar la seva eficàcia en positius majors de 50 anys i un tercer que ha permès concloure que la hidroxicloroquina no prevé el contagi de Covid.

Imatge principal, investigadors en un laboratori de IrsiCaixa / Europa Press