La salut mental és cada cop menys tabú i això permet parlar-ne amb més llibertat i conèixer millor el seu estat en la població. En una enquesta de l'Institut DYM per a 20 minutos, es mostra com tres de cada quatre ciutadans assegura que la seva salut mental és dolenta o molt dolenta. Concretament, el 23% dels enquestats considera que té una salut mental dolenta i l'11% apunten que és molt dolenta. En el total, el 34% dels enquestats afirmen que tenen una mala salut mental. L'estudi s'ha basat en 1.001 entrevistes realitzades entre el 13 i el 15 de desembre. 

La majoria dels ciutadans consideren que tenen una salut mental bona o molt bona, el 40% i el 24%, respectivament. Tot i això, el grup de població que reporta problemes de salut mental és significatiu i varia per gènere i edat. Per una banda, més dones que homes consideren que pateixen de problemes de salut mental. Concretament, el 14% considera que té una molt mala salut mental, respecte al 8% dels homes, i el 27% afirma que és dolenta, respecte al 18% d'ells. 

Pel que fa a les diferències per grups d'edat és molt clar que les generacions més joves reporten tenir una pitjor salut mental. Pot ser per condicions materials o per més familiaritat amb aquests problemes de salut, però el cas és que els grups d'edat amb pitjor percepció de la seva salut mental són els joves. En la franja d'edat d'entre 18 a 24 anys el 17% dels enquestats afirmen que tenen una molt mala salut mental, més del 15% que afirmen que és simplement dolenta.

Tot i això, la majoria dels enquestats d'aquestes edats es decanten en valorar positivament el seu estat de salut mental. Fet que no es reprodueix en la següent franja d'edat, de 25 a 34 anys, on pitjor es valora la salut mental. En aquestes edats la meitat dels enquestats valoren malament o molt malament la seva salut mental. 

enquesta 20 minutos salut mental
Font: 20 minutos

Més consultes de salut mental dels joves 

El 54,5% de les més de 1.765 consultes realitzades el 2023 per joves d'entre 15 i 29 anys al Servei d'Informació i Orientació Juvenil de Fad Joventut (SIOF Jove) estan relacionades amb la salut mental i vinculades a símptomes d'ansietat, depressió, ideació suïcida o desajustos de la imatge corporal, entre d'altres, segons les dades del Baròmetre 2023 del Centre Reina Sofia de Fad Joventut. En concret, l'anàlisi revela que l'ansietat s'ha situat, per segon any consecutiu, com el principal problema sobre el qual la població juvenil i adolescent ha demanat suport i orientació emocional, amb un 35,4% de les consultes.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!