La nit entre el 8 i el 9 de maig de 1984 entre les parets de l'Hospital de Sant Pau s'escrivia una pàgina molt important de la història de la medicina a Catalunya i l'Estat espanyol: el primer trasplantament de cor amb èxit. Un equip liderat pel doctor Josep Maria Caralps va obrir camí realitzant per primer cop amb èxit aquesta intervenció a l'Estat. Caralps, qui ara té 82 anys i fa deu que està jubilat, destaca en declaracions a ElNacional: "Des del punt de vista personal va ser la confirmació que les coses ben fetes es poden fer, per impossible que semblin". El doctor Caralps destaca com a clau de l'èxit la preparació de tot l'equip: "Sabíem que aniria bé, estàvem molt preparats". Tanmateix, reconeix que no esperaven el ressò mediàtic que va tenir l'operació i que, evidentment, segueix tenint ara, quatre dècades després. 

Si bé la intervenció va ser una fita a l'Estat espanyol, no era exactament un procediment nou. "Diversos països d'Europa ja la practicava", recorda Carapls, qui feia anys que es formava per aquella intervenció, de fet va fer la residència als Estats Units on va poder desenvolupar la seva tècnica. Tanmateix, mai havia executat aquesta operació en un pacient humà.  Aquest pacient va ser Juan Alarcón Torres, qui va viure nou mesos amb el nou cor, però que va acabar morint per un rebuig agut de l'òrgan. Caralps també destaca que diversos centres comptaven amb la tecnologia, però fins al moment no havien fet el pas: "Hi havia altres centres que estaven preparats, però no s’havien atrevit a fer-la"

cor transplantament page avui

Diversos mitjans es van fer ressò de l'èxit de l'operació. Article publicat el 10 de maig de 1984 pel diari Avui. Font: Arxiu Municipal de Giron

Tot un equip coordinat

A l'hora d'afrontar un repte com aquest, Carapls destaca la preparació de l'equip, molts dels quals s'enfrontaven per primera vegada a aquest procediment. La clau de l'èxit? Tothom coordinat i al seu lloc. "Des de feia setmanes, tothom sabia que havia de fer i tothom ho va fer perfecte. Des de l'últim mico fins al director de servei. Això va ser molt important per l'èxit de la intervenció", destaca el doctor.

L'organització, la coordinació i anys d'experiments es troben darrere de l'èxit del primer trasplantament de cor a Catalunya i l'Estat espanyol. "Estic encantat que anés bé, encantat d'obrir una porta per altres centres i encantat que hi hagi més de 10.000 persones trasplantades a l'Estat, les quals no haguessin pogut viure sense l'operació", conclou el doctor Caralps. 

"L’equip professional de Sant Pau va demostrar que el trasplantament de cor era possible, va obrir la porta. I, a banda del trasplantament en si, és important posar especialment en valor la tasca en l'àmbit de coordinació i de logística duta a terme l’any 1984, que va posar les bases dels protocols actuals", destaca el doctor Antonio José Ginel, director del Servei de Cirurgia Cardíaca de Sant Pau.

Els trasplantaments de cor 40 anys després

Com menciona el doctor Caralps, d'ençà d'aquell primer èxit a l'Hospital de Sant Pau l'any 1984 a l'Estat espanyol hi ha hagut més de 10.000 trasplantaments. A Catalunya, entre el 1984 i el 2020, es van realitzar 1.556 i el Sant Pau acumula 650 trasplantaments de cor. Milers de pacients després, hi ha hagut millores al voltant de la intervenció. Per exemple, el doctor Caralps estaca el gran avenç en els medicaments que prevenen el rebuig dels òrgans trasplantats, justament el motiu de la mort d'Alarcón. 

Justament, sobre el futur d'aquesta mena d'intervencions ha versat la jornada científica organitzada per l'Hospital de Sant Pau per commemorar aquesta fita mèdica aquest dijous. En l’efemèride hi han assistit membres de l’equip de professionals que van fer possible aquesta fita i els actuals membres del Servei Cirurgia Cardíaca de Sant Pau, així com prop d’un centenar de pacients trasplantats de cor a l’Hospital. La jornada també ha servit per avaluar el futur en aquest àmbit de la Medicina amb el doctor. Muhammad Mohiuddin, pioner del xenotrasplantament (de cor porcí a humà); i el doctor Ignacio Muñoz, a l’avantguarda de nous sistemes d’assistència cardíaca artificial; així com representants d’altres hospitals catalans, de l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), de la Societat Catalana de Trasplantaments (OCATT), i de diverses associacions de pacients.  

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!