Sabies que durant la jornada laboral repetim patrons i actituds molt perjudicials per als nostres músculs i articulacions? De fet, aquests mals hàbits a l'oficina poden causar dolors musculars, que amb el temps poden derivar en les anomenades malalties o lesions laborals.

Prevenció de lesions en el treball

La síndrome del túnel carpià, el Text Neck o el colze de tennista són algunes de les malalties laborals més freqüents. El Dr. Iván Robert, cap de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l'Hospital Universitari General de Catalunya, ens explica que "les lesions relacionades amb el treball, que afecten músculs i articulacions, són comunes, però previsibles".

dr ivan robert
Fotografia del doctor Iván Robert / Foto: Quirónsalud

Cal tenir en compte que la cura de la salut musculoesquelètica és fonamental per prevenir lesions musculars en l'àmbit laboral. Per aquesta raó, és aconsellable donar-li prioritat. Això, a més, afavoreix la productivitat i el benestar dels treballadors.

Igualment, convé no oblidar que tant els caps com els treballadors són responsables de la prevenció de lesions laborals. "Recorda que cuidar el teu cos a la feina no només beneficia el teu benestar personal, sinó que també contribueix a un ambient laboral més saludable i productiu", assevera l'especialista.

Afortunadament, per evitar el dolor muscular a la feina podem incorporar una sèrie de mesures preventives orientades a cura del nostre cos i de la salut musculoesquelètica.

A continuació, et donem 5 consells per evitar el mal d'esquena i altres molèsties musculars. Els coneixies tots?

1. Adapta el lloc de treball

El més important és que el lloc on treballes compleixi una correcta ergonomia, és a dir, que el disseny i l'equipament siguin còmodes i eficients. El doctor hi posa èmfasi: "La base de la prevenció de lesions a la feina rau en una ergonomia adequada".

Mesures per a una bona salut corporal a la feina:

  • Col·loca la pantalla de l'ordinador a l'altura dels ulls, de manera que evitis la tensió a la zona cervical.
  • Utilitza cadires ajustables perquè sigui més fàcil adoptar una bona actitud, neutra i còmoda.
  • Situa el ratolí i el teclat en una posició que permeti moviments naturals i sense esforç.

El doctor ens anima a incloure aquestes recomanacions al nostre lloc de treball: "La implementació d'aquestes pràctiques no només reduirà la probabilitat de lesions a llarg termini, sinó que també millorarà la teva comoditat i productivitat diària".

2. Realitza pauses actives

Anima't a combatre el sedentarisme laboral! Una manera d'aconseguir-ho és realitzar pauses actives durant la jornada cada cert temps.

El doctor recomana establir intervals regulars per aixecar-nos, realitzar estiraments i fer un breu passeig: "És una estratègia eficaç per contrarestar la fatiga i reduir el risc de lesions musculoesquelètiques. Altres beneficis són la millora de la circulació, la disminució de la tensió muscular i la promoció d'un entorn laboral saludable.

Per posar-lo en pràctica, l'especialista ens suggereix incorporar exercicis simples durant els descansos de la jornada laboral, per exemple, estiraments de coll, espatlles i esquena baixa. "Així ajudaràs a relaxar els músculs i a mantenir la flexibilitat, contribuint a la prevenció de lesions", afegeix.

3. Cuida la postura del cos a la feina

Una altra pauta per prevenir el dolor muscular a l'oficina és cuidar la higiene postural, tant si exerceixes el teu treball assegut com dempeus. Sobre això, l'especialista ens assenyala que "la consciència constant de la postura i la correcció d'hàbits perjudicials poden marcar la diferència significativa en la prevenció de molèsties i lesions a llarg termini".

Així que, si treballes assegut la major part de la jornada, recorda recolzar els peus a terra i col·loca l'esquena recta. També evita encorbar el coll o les espatlles quan estàs mirant la pantalla de l'ordinador.

En canvi, si treballes dempeus, intenta distribuir el teu pes de forma uniforme entre les cames. Així mateix, pots utilitzar tapets antifatiga per disminuir la pressió en les articulacions.

4. Realitza estiraments diàriament

Cada dia no oblidis incorporar exercicis per estirar coll, espatlles, esquena baixa i cames, ja sigui a casa o a l'oficina. Els seus principals beneficis són:

  • Prevenir el risc de lesionar-se
  • Afavorir la flexibilitat
  • Mantenir els músculs
  • Millorar la postura corporal
  • Disminuir la rigidesa i la tensió als músculs

5. Enforteix l'abdomen i l'esquena

L'enfortiment muscular té un efecte molt beneficiós en la salut general, així com en la prevenció de molèsties i lesions en el treball. En concret, s'aconsella realitzar exercicis per enfortir els abdominals i l'esquena, que són els músculs principals. El doctor ens indica altres dels seus beneficis: "La força en aquests grups musculars ajuda a mantenir una actitud sòlida i redueix la càrrega en altres àrees del cos".

Si no saps els exercicis que necessites incorporar, el millor és que contactis amb especialistes de la salut o entrenadors especialitzats perquè t'orientin en la rutina d'entrenament més adequada per al teu cas.

Finalment, cal tenir en compte que totes aquestes mesures preventives a la feina són una inversió a llarg termini en salut. L'especialista acaba que "integrar aquests consells en la teva rutina diària pot marcar la diferència entre una experiència laboral còmoda i la possibilitat de lesions a llarg termini".