El nou informe de l'Atlas Mundial d'Obesitat de la Federació Mundial d'Obesitat (FMO) estima que el 51% de la població mundial viurà amb sobrepès o obesitat a partir del 2035 si no es reverteixen les tendències actuals. Concretament, l'estudi, publicat en el marc del Dia Mundial de l'Obesitat, que se celebra aquest dissabte 4 de març, alerta que, si no es prenen mesures urgentment, aquesta situació podria suposar un impacte econòmic total de 4,32 bilions de dòlars de cara al 2035. Un cost que equival, gairebé, al 3% del PIB mundial.
L'Atlas Mundial d'Obesitat 2023, que serà presentat el dilluns 6 de març, també indica que, al final del període 2020-2035, més de la meitat de la població mundial patirà sobrepès. I, per si no fos prou, 1 de cada 4 persones viurà amb obesitat. Aquesta darrera xifra suposa un augment considerable, ja que actualment pateixen obesitat 1 de cada 7.
En aquest context, la Federació Mundial d'Obesitat remarca que, arreu del món, cal desplegar plans d'acció nacionals contra l'obesitat. El Pla Estratègic Nacional per a la Reducció de l'Obesitat Infantil, recentment aprovat pel govern espanyol, n'és un bon exemple.
Alerten que l'obesitat infantil està creixent molt de pressa
D'altra banda, la Federació Mundial de l'Obesitat adverteix que l'obesitat infantil està experimentant un creixement especialment accelerat. I és que s'espera que, de cara a 2035, es dupliqui el nombre de nens amb obesitat, tot arribant als 208 milions. I, en el cas de les nenes, es preveu que la xifra pugi un 125% fins a arribar als 175 milions.
Segons l'informe, si no es prenen les mesures necessàries, més de 1.500 milions d'adults i gairebé 400 milions de nens viuran amb obesitat d'aquí a 12 anys.
"L'Atlas d'aquest any és un advertiment clar que, si no abordem l'obesitat avui, correm el risc de patir greus repercussions en el futur. És particularment preocupant veure que les taxes d'obesitat augmenten més ràpidament entre els infants i adolescents. Si actuem plegats ara, tenim l'oportunitat d'ajudar milers de milions de persones en el futur”, ha declarat la presidenta de la Federació Mundial d'Obesitat, Louise Baur.
L'obesitat no és un problema exclusiu dels països més rics
Finalment, escau esmentar que, habitualment, l'obesitat es considera un problema propi dels països més rics, on els ingressos són, generalment, més alts. Però l'informe d'enguany mostra com els índexs d'obesitat també estan augmentant als països d'ingressos baixos i mitjans-baixos. I és que aquests països són els que tenen menys eines per respondre a aquest problema.