El 57% dels oncòlegs europeus pateixen burnout, terme en anglès, per referir-se al desgast professional. Així ho revela un estudi elaborat per la Societat Europea d’Oncologia Mèdica (ESMO) i la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM) que han volgut aprofundir en les causes i les conseqüències d'aquest fenomen. Segons un estudi de la societat científica publicat el 2022, el 25% dels professionals es planteja canviar d'especialitat i, del total, el 38% contempla abandonar la professió. Els factors principals del desgast són la sobrecàrrega assistencial i emocional, que expliquen l'esgotament, segons han explicat els membres de les dues societats aquest dimarts en roda de premsa. El col·lectiu ha volgut posar èmfasi en aquesta qüestió, abans del seu congrés anual, que se celebra del 13 al 17 de setembre a Barcelona.

El burnout pot provocar problemes crònics de salut, com a cardiopaties, accidents cerebrovasculars, obesitat i trastorns mentals que poden donar lloc a una disminució de la qualitat de satisfacció professional i una menor sensació d'assoliment. A més, també s'associa amb la reducció de les hores de treball, l'absentisme, la jubilació anticipada de la pràctica clínica i la reducció de l'esperança de vida.

Pitjor situació des de la covid

Un estudi realitzat l'any 2014 per l'ESMO ja va revelar que més del 70% dels oncòlegs joves presentava signes d'esgotament professionals. En els darrers anys, i en especial, des de la irrupció de la pandèmia de la covid-19, la situació s'ha agreujat. Així ho demostren una sèrie d'enquestes recents que indiquen que el 40% dels professionals estan en risc de patir problemes de benestar psicològic. El doctor Andrés Cervantes, president d'ESMO, ha remarcat la creació el 2019 del Grup de Treball de Resiliència (RTF) de l'ESMO amb l'objectiu de donar suport al benestar dels professionals de l'oncologia a escala mundial i per garantir així el correcte tractament assistencial dels pacients. I ha celebrat que l'èxit del Pla Europeu de Lluita contra el Càncer i la reducció de les desigualtats en l'accés a l'atenció oncològica depenen del fet que aquesta crisi de desgast professional s'abordi de manera urgent i coordinada. "ESMO secunda fermament la creació d'una Directiva de la Unió Europea que abordi els riscos psicosocials relacionats amb el treball i que busqui prevenir el burnout entre els professionals de la salut. Les recomanacions del Grup de Resiliència de ESMO són un recurs clau per demostrar que el problema no només és real, sinó que pot resoldre's amb accions concretes i una voluntat decidida de totes les parts implicades". 

Roda de premsa dels experts de les dues societats implicades a l'estudi / SEOM

Per la seva banda, la doctora Elena Élez, membre dels Grups de Treball de Resiliència de ESMO i SEOM, ha assenyalat que la tendència a Espanya va en sintonia amb el que es dona a la societat europea: "Després de la pandèmia, a SEOM realitzem una enquesta i un de cada quatre metges joves havia considerat canviar d'especialitat”. Segons la doctora, les xifres són alarmants i subratllen la necessitat de formació i seguiment continu des del grau, la residència i durant tota la carrera professional". L'experta també ha assenyalat l'impacte directe que té aquest desgast professional a la qualitat de l'atenció al pacient i al mateix sistema nacional de salut. 

Recomanacions per gestionar els riscos del 'burnout'

Amb l'objectiu d'oferir recursos i suport, l'ESMO ha presentat un decàleg de recomanacions elaborades pel seu grup de Resiliència basats en una anàlisi dels riscos psicosocials que afecten els oncòlegs de tota Europa. Entre les principals estratègies, destaquen millorar la comunicació organitzativa, proporcionar supervisió professional individualitzada i tutoria, reforçar el suport en termes de formació, desenvolupament i seguretat en l'ocupació, garantir càrregues de treball manejables, incloent-hi hores de treball i permisos, o invertir en la retenció i atracció de talents, entre d'altres. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!