Hi ha malalties que desconeixem el grau de perill que poden arribar a tenir. Les malalties oncològiques, el coronavirus però també la trombosi estan estretament lligades. Què va abans o després, sovint, costa determinar-ho però cal posar en valor la darrera perquè, de ben segur, tots la coneixem però no l'havíem posat a la 'categoria' de les altres. Amb aquest objectiu treballa l'Associació Activa'TT.
Abans, definim la trombosi: és la insuficiència venosa crònica quan les venes no retornen la sang amb eficàcia des de les extremitats inferiors cap al cor, provocant una acumulació de sang a les venes de les cames.
La manifestació més habitual d'aquest problema és l'edema o inflor a mida que passa el dia i les temudes varius. El problema va més enllà d'una qüestió estètica i poden haver complicacions com Flebitis, Trombosi Venosa Profunda o úlceres, entre d'altres.
Associació Activa'TT
Amb l'objectiu de difondre-ho i millorar la seva recerca, avui, al recinte modernista de Sant Pau, el vicepresident d'Activa'TT, Joan Carles Souto, ha donat unes dades que ens han de posar en alerta. Cada minut, a Europa hi ha una persona que mor per una trombosi.
Souto explica que aquesta va lligada a un infart o un ictus, "normalment el pacient ha patit una trombosi prèvia" i ha recordat que és "la principal causa de morbiditat i mortalitat des de finals del segle XIX", comparable amb les infeccions de segles enrere.
Per tot plegat, Souto incideix en l'àmbit de la recerca i, veient la situació actual, s'ha "d'impulsar des de la iniciativa privada". En aquest àmbit, han presentat el Servei Mòbil de Valoració de Malalties Vasculars. Aquest, consisteix en què un conjunt de professionals mèdics que formen l'associació, es desplacen als centres laborals, lúdics o llocs convinguts, amb tot l'equipament necessari per realitzar una exploració i diagnosi als usuaris.
La recerca és imprescindible
El participant no dedica més de deu minuts i els horaris són ajustables des d'una sala especial per les exploracions. A canvi d'un informe mèdic detallat, s'obre un camp alternatiu de finançament i també posa en escena una malaltia tan important com aquesta al conjunt de la ciutadania. Souto és taxatiu: "En la Covid, la gran mortalitat està relacionada amb el coronavirus". Així doncs, ens afecta a tots.
En l'acte han participat diferents especialistes com José Román Escudero, també vicepresident d'Activa'TT; Oriol Sibil·la, del grup d'investigació de l'Hospital Clínic de Barcelona o Andrés Muñoz, de l'Hospital Gregorio Marañón de Madrid.
I, òbviament, José Manuel Soria, president d'Activa'TT i director de la Unitat de Genòmica de Malalties Complexes de l'Institut de Recerca de Sant Pau. Soria va més enllà d'evitar-la i també subratlla les seves seqüeles: "Entre el 25 i el 50% dels qui ho pateixen deriven en patologies cròniques que redueixen severament la seva mobilitat".
A qui afecta?
La base d'una trombosi és genètica i això és molt important tenir-ho en compte. Té tractament, amb una teràpia anticoagulant però un 6% dels qui l'han patida alguna vegada, poden tornar a recaure-hi. A més, són malalties que van lligades a l'edat, aproximadament a partir dels 65 anys, però cal destacar com les noves formes de vida fan que la mitjana es redueixi de forma dràstica.
Actualment, ja s'utilitza el concepte de l'e-throumbosis lligat als nous hàbits tecnològics. Persones joves entre 20 i 35 anys estan desenvolupant aquesta mena de quadres i se'ls pot relacionar amb un àmbit de vida més sedentari, l'ús permanent de les pantalles i fixats durant hores davant d'un ordinador. L'objectiu? Com conclou Souto, "salvar vides amb més recursos".