Des de l'inici de la cinquena onada una de les grans preguntes que s'ha repetit constantment ha estat: quanta gent als hospitals i les UCI esta o no vacunada? Aquest dimecres Salut ha exposat un recompte de les persones que han passat pels llits dels hospitals i les unitats de cures intensives des de l'1 de juliol on s'indica els no vacunats, qui havia rebut una dosi o qui tenia la pauta completa. Com es podia preveure la majoria dels que copen els hospitals no estan vacunats. Des de principis de juliol el 73% dels ingressats a les UCI han estat persones no vacunades, la gran majoria tenen entre 30 i 40. Un patró similar el trobem en els ingressats a planta, on el 63% dels pacients tampoc han estat vacunats i, de nou, aquestes dues franges d'edat són les que contenen més ingressats no vacunats. 

Per altra banda, les dades de Salut exposen quantes de les persones ingressades, tant a planta com a l’UCI, tenien la pauta completa o una dosi de la vacuna. Entre els ingressats la gent amb pauta completa suposa un 26% i els pacients amb una sola dosi el 20%. A les unitats de cures intensives els percentatges són menors, 15% de persones amb la pauta completa i 12% de persones amb una dosi. Aquestes xifres no signifiquen que les vacunes no siguin d'utilitat, més aviat al contrari. La vacunació protegeix de desenvolupar la malaltia de forma greu o crítica i veient com es redueix el percentatge de persones amb alguna dosi de les vacunes de planta a les UCI la seva efectivitat salta a la vista. 

Un dubte que pot sorgir en observar les dades és: per què la gent amb una sola dosi ha emmalaltit menys fins al moment? La secretaria de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha respost que això succeeix perquè hi ha molta menys gent amb una dosi, que persones amb la pauta completa, per això hi ha més persones amb dues dosis malaltes, simplement perquè en xifres totals són més. És a dir, que aquesta diferència es deu a un tema logístic i no epidemiològic, ja que les darreres setmanes la campanya de vacunació de Salut ha prioritzat l'administració de segones dosis de la vacuna per tal d'immunitzar les franges d'edat més susceptibles a contraure la covid. 

Cabezas ha afirmat que ara la prioritat en la campanya de vacunació són les persones majors de 30 anys. Més endavant, quan les franges de vacunació actuals estiguin ben cobertes assegura que s'obriran de noves. Amb el ritme de vacunació actual l'obertura de més franges d'edat és cada vegada més propera i Salut preveu arribar a entre un 85% i un 90% d'immunitzats durant la tardor.

Canvi respecte a Wuhan

Carmen Cabezas ha exposat com el perfil dels infectats ha canviat al llarg de les onades. Si fem una comparativa entre la primera i la cinquena onada veiem que en les hospitalitzacions s'ha passat d'una mitjana d'edat de 71 anys a 53. Es tracta d'una tendència que es repeteix en altres indicadors. Per exemple, a les UCI s'ha passat d'una mitjana de pacients amb 63 anys a una mitjana de 52. En el cas dels contagis la davallada ha estat encara més significativa, de 63 anys a 31 anys. Només la mitjana d'edat de defuncions es manté estable entre la primera envestida de la covid i l'actualitat, al voltant dels 80 anys. 

El cap del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital del Mar, el doctor Pablo Horcajada, ha sentenciat: "Aquesta epidèmia ha canviat, ja no és com a Wuhan". Horcajada ha insistit a dir que és molt important captar aquest missatge, en especial entre els més joves. Ja no serveix el vell mantra que resava que aquesta era una malaltia que no afectava la gent jove, això ja és cosa del passat. 

 

Imatge principal: Personal sanitari atent a un pacient ingressat a la UCI / Efe