Totes les prediccions que planaven sobre el domini de la variant delta s'han complert. Ja és oficial, un 94,5% dels nous casos de covid que es diagnostiquen a Catalunya són d'aquesta variant

Es tracta d'un patró que es repeteix a tot l'Estat espanyol. Segons la darrera actualització de les dades epidemiològiques a Espanya nou de cada deu casos de coronavirus detectat són de la variant delta. 

La presència de la variant delta a les comunitats autònomes supera gairebé en totes el 90% en els nou contagis, a excepció de Canàries, Madrid, Castella i Lleó, Extremadura i La Rioja, segons informa Efe.

Fa setmanes que des del Departament de Salut es va advertir que la naturalesa d'aquesta variant faria que acabés sent la majoritària, superant l'originalla variant alpha.

Per què la variant delta es propaga tan ràpidament?

La variant delta no dona treva i ja s'ha convertit en la dominant en gran part del món. L’aparició d'aquesta mutació del coronavirus a finals del 2020 a l'Índia va desconcertar tota la comunitat científica que s'unia per preguntar-se el mateix: per què s'expandeix tan ràpidament?

Un grup d'investigadors del Centre Provincial de Control i Prevenció de Malalties de Guangdong a Xina, han donat amb la clau: les persones contagiades amb la variant delta tenen una càrrega viral aproximadament 1.000 vegades major que els infectats amb la versió original del coronavirus, segons han exposat els investigadors xinesos. 

Una major càrrega viral fa referència a la "quantitat de virus" que produeix una persona infectada. A major quantitat, més capacitat d'infectar altres persones. L'estudi dels investigadors xinesos publicat a la revista científica Nature han especificat que la gran carrega viral es combina amb un període d'incubació menor. Entre els diferents pacients que van estudiar els científics van detectar que la variant delta es manifesta després de només quatre dies d'incubació, dos menys que el que és normal en la versió original. 

Variant delta i immunitat de grup 

La naturalesa d'aquesta variant dificulta molt arribar a la immunitat de grup. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va assegurar el passat dissabte que és possible que no s'arribi a la immunitat de grup o que sigui molt més complicat per la variant delta. "És difícil dir si es podrà assolir la immunitat de grup, però sí que assolirem una major protecció per tota la població", va dir, i va reconèixer que "la immunitat de grup amb la variant delta és difícil".

Això planteja un futur escenari més complicat del que es preveia en un inici. Quan es va iniciar la vacunació s'augurava que amb el 70% de la població vacunada es podria assolir la immunitat de grup, amb la nova variant aquesta xifra s'eleva fins al 85% en el millor dels casos. 

 

Imatge principal: Una sanitària fa una prova PCR a una dona / ACN