Després de les dues jornades de vaga d'aquesta setmana per part dels metges i sanitaris de Catalunya, aquest divendres al migdia s'han reunit les dues parts afectades: el sindicat Metges de Catalunya (MC) i el Departament de Salut. La reunió, però, no ha acabat amb acord. Han estat dues hores de trobada i de discussió on els representants del sindicat han exposat les demandes que fan al departament, però les dues parts no han trobat punts en comú que permetin desconvocar la vaga. Segons han informat després de la reunió, es tornaran a reunir aquest pròxim dilluns, per tractar de trobar un acord que permeti desconvocar la protesta dels sanitaris. De moment, la pròxima jornada de vaga serà els dies 1, 2 i 3 de febrer.
El Departament de Salut i el sindicat treballaran aquest cap de setmana amb els seus equips per buscar l'encaix jurídic i econòmic de possibles millores organitzatives davant l'alta pressió assistencial del sistema sanitari i s'han emplaçat una reunió dilluns. Ho ha explicat el sotsdirector del CatSalut, Alfredo Garcia, a la sortida de la reunió d'aquest divendres, que ha acabat sense acord. El secretari general de MC, Xavier Lleonart, ha tingut la percepció que la vaga de facultatius d'aquest dimecres i dijous ha "sacsejat una mica el tauler" i Garcia ha admès que ha estat un "missatge clar" cap a Salut. El sindicat manté per ara la vaga de la setmana que ve, amb aturades parcials de dimecres a divendres.
La reunió d'aquest divendres
Segons han explicat, seran propostes sobretot d'aspectes organitzatius i assistencials, punts clau en les negociacions, ja que el sindicat reclama mesures davant la sobrecàrrega laboral. El sotsdirector del CatSalut ha assenyalat que en les negociacions han aprofundit en les agendes de visites, una de les màximes expressions de la sobrecàrrega dels sanitaris, i com abordar l'impacte de l'augment de la demanda assistencial. Lleonart ha afirmat que estan parlant de "fórmules de racionalització" de les agendes, ja que ara poden arribar a tenir entre 50, 60 i 70 visites al dia, 10 en una hora.
Pel que fa a l'increment retributiu que reclama el sindicat, Garcia ha indicat que en la reunió d'aquest divendres han parlat poc d'aquest tema i que Salut ha reiterat la seva posició: aquest aspecte s'ha d'abordar en les meses dels respectius convenis. Salut assegura que jurídicament no poden negociar salaris directament. "Estem parlant de quines fórmules es poden activar perquè exercir la medicina en aquest país pugui ser atractiu, com la formació. Posem en aquest calaix moltes més coses que la retribució", ha afirmat, per la seva banda, Lleonart.
El conseller Balcells, sobre les demandes dels metges: "L'acord que volen és il·legal"
Amb les manifestacions multitudinàries de la vaga de metges encara al cap, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha valorat aquest matí, abans de la reunió d'aquest migdia, les protestes del col·lectiu sanitari. I si bé ha assegurat que comparteix el diagnòstic i bona part de les reivindicacions també ha deixat clar que les solucions immediates que proposa el sindicat per aturar les vagues són impossibles i fins i tot il·legals. "En gran manera, les seves reivindicacions són assumibles, ja que demanen millores retributives per al conjunt de facultatius i hi estem d'acord. El problema és que el sindicat demana que sigui un acord bilateral entre ells i el departament. Això no pot ser, és il·legal", ha deixat clar el conseller en una entrevista a Catalunya Ràdio, ja que aquest acord ha de ser entre el Departament i una empresa, com ara l'Institut Català de la Salut (ICS) o els hospitals.
Les millores salarials no són "l'única causa del problema"
"Volem que hi hagi unes millores significatives i que això es vegi reflectit en unes millors condicions salarials, però aquestes no són l'única causa del problema", ha recordat el conseller, destacant que ara mateix també s'han de fer front a problemes organitzatius, de càrrega de feines i de manca de metges. Amb tot, però, també ha reconegut que aquestes mesures no són només a curt termini, sinó que moltes també són a mitjà o llarg termini, com el Pacte nacional de la Salut que va plantejar el mateix conseller al Parlament, mentre els metges s'estaven manifestant pels carrers de Barcelona.