Científics de la Universitat de Michigan han desenvolupat una tecnologia de so no invasiva desenvolupada capaç de descompondre els tumors hepàtics en rates, matar les cèl·lules canceroses i estimular el sistema immunològic per evitar una propagació més gran, un avenç que podria conduir a millors resultats de càncer en humans.

En destruir només del 50% al 75% del volum del tumor hepàtic, el sistema immunològic de les rates va poder eliminar la resta, sense evidència de recurrència o metàstasi en més del 80% dels casos.

"Fins i tot si no ens dirigim a tot el tumor, encara podem fer que el tumor retrocedeixi i també reduir el risc de metàstasi en el futur", afirma Zhen Xu, professor d'enginyeria biomèdica en l'UM i autor de l'estudi.

Els resultats també van mostrar que el tractament va estimular les respostes immunitàries de les rates, el que possiblement va contribuir a l'eventual regressió de la part del tumor que no estava dirigida i va prevenir una propagació més gran del càncer.

El tractament, anomenat histotricia, enfoca de forma no invasiva ones d'ultrasò per destruir mecànicament el teixit objectiu amb precisió mil·limètrica. La tècnica relativament nova s'està utilitzant actualment en un assaig de càncer de fetge humà als Estats Units i Europa.

En moltes situacions clíniques, la totalitat d'un tumor cancerós no es pot tractar directament per raons que inclouen la mida, la ubicació o l'estadi de la massa. Per investigar els efectes de la destrucció parcial de tumors amb so, aquest últim estudi es va centrar només en una porció de cada massa, deixant un tumor intacte viable. També va permetre a l'equip, inclosos investigadors de Michigan Medicine i Ann Arbor VA Hospital, mostrar l'efectivitat de l'enfocament en condicions menys que òptimes.

Doctora
Doctora

"La histotricia és una opció prometedora que pot superar les limitacions de les modalitats d'ablació actualment disponibles i proporcionar una ablació de tumors hepàtics no invasiva segura i eficaç", relata Tejaswi Worlikar, estudiant de doctorat en enginyeria biomèdica. "Esperem que els nostres aprenentatges d'aquest estudi motivin futures investigacions preclíniques i clíniques d'histotricia cap a l'objectiu final de l'adopció clínica del tractament d'histotricia per a pacients amb càncer de fetge".

El càncer de fetge es troba entre les 10 causes principals de morts relacionades amb el càncer a tot el món. Fins i tot amb múltiples opcions de tractament, el pronòstic continua sent dolent amb taxes de supervivència a cinc anys inferiors al 18 % en els EE. UU. El tractament destaca la necessitat clínica de millorar els resultats del càncer de fetge.

On un ultrasò típic utilitza ones de so per produir imatges de l'interior del cos, els enginyers de la Universitat de Michigan han estat pioners en l'ús d'aquestes ones per al tractament. I la seva tècnica funciona sense els efectes secundaris nocius dels enfocaments actuals, com la radiació i la quimioteràpia.

"El nostre transductor emet polsos d'ultrasò de microsegons d'alta amplitud per enfocar-se al tumor específicament per trencar-lo", compte Xu. "Els dispositius d'ultrasò tradicionals utilitzen polsos d'amplitud més baixa per obtenir imatges".

Els polsos de microsegons de durada del transductor generen microbombolles dins dels teixits objectiu, bombolles que s'expandeixen i col·lapsen ràpidament. Aquestes tensions mecàniques violentes però extremadament localitzades maten les cèl·lules canceroses i trenquen l'estructura del tumor.